Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 30/04/2024

Scroll to top

Top

𝐄 = 𝐌 𝐕𝐈𝐍𝐀𝐘/𝟕𝟕 @ Bucureşti

𝐄 = 𝐌 𝐕𝐈𝐍𝐀𝐘/𝟕𝟕 @ Bucureşti
Doctor

În perioada 2-28 octombrie 2023, Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a pictorului 𝐌𝐢𝐜𝐡𝐞𝐥 𝐕𝐢𝐧𝐚𝐲, așezată sub titlul „𝐄 = 𝐌 𝐕𝐈𝐍𝐀𝐘/𝟕𝟕”. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 2 octombrie, ora 18.00, printr-o intervenție a criticului de artă Oliv Mircea.
„Martor a două decenii și jumătate de viață artistică și de evenimente care se petrec în România, Michel Vinay a decis să devină o prezență remarcabilă și expresivă în spațiul cultural românesc, alăturându-se de mai mulți ani grupării artistice a pictorilor din Bistrița. În plină paradigmă postmodernă prezența lui în expoziții de pictură și în saloane consemnează un fapt inedit și straniu: un artist francez se expatriază cu patria lui cu tot. El aduce în atelierul și în noua lui casă din Romania ceva din expresivitatea, spiritul ludic și dinamismul de altădată al culturii din care vine. El se plasează în devenirea sa de la început într-o logică a conjuncției cu ajutorul căreia își pecetluiește o identitate care are ineditul și stranietatea ei. Ce aduce proaspăt cu el Michel Vinay? El face prin arta pe care o practică în așa fel încât atracția pasională și sentimentul ludic să se inculce în operă prin dimensiunea lui deschisă, creativă. O intensificare a vieții se exprimă printr-un freamăt și printr-o efervescență cu care reușește să îmbrățișeze tot felul de anomii și nomadisme. Viața din lucrările lui pe care o crezusem stoarsă de vlagă își recapătă o stranie forță și vigoare. Există în ceea ce face artistul un semn de spectaculoasă tinerețe, un duh pe care îl întreține copilul etern din el. Avem paradoxuri la fiecare pas și acestea se instituie între notabilitatea recunoscută a tradiției consacrate și anomia care stă să vină și să prindă chip. E un duh de „sălbăticie” care face ca incantațiile vechilor stiluri să coexiste și să se prezinte ca operă. Joaca pe care ne-o propune pictorul se produce în spiritul unei mereu înnoite reîncântări a lumii. Prin noile și personalele lui partituri pictorul re-învie trasee inițiatice făcând posibil un suprarealism pe care îl îndrăgește și îl cultivă împreună cu afinii lui. Formele și jocul nu se feresc să se alăture sau să citeze de câte ori simte nevoia pe un Duchamp, Picabia, Miro, pe Max Ernst, Georgio De Chirico, căutând soluțiile ca în arta brută a lui Dubuffet sau ingeniozități ca ale lui Picasso. Pictorul caută peste tot și descoperă semne de vitalitate cu tot ce au ele peren și aventuros într-însele. Michel Vinay trăiește și lucrează în atelierul său de la Bistrița‟. Oliv Mircea, critic de artă

𝐌𝐢𝐜𝐡𝐞𝐥 𝐕𝐢𝐧𝐚𝐲 (n.1946) se naște în Lyon, Franța. Studiază la Ecole de Beaux-Art din Lyon, oraș unde a lucrat o vreme ca designer de modele de imprimeuri pentru Fabrica de Mătase. Se instalează apoi la Passonfontaine, în Franche-Comte unde lucrează în atelierul propriu ca restaurator de mobile stil și de obiecte de artă, tablouri și sculptură. Din anul 2000 trăiește în Romania, la Bistrița și la Livezile . Aici a cumpărat o casă săsească pe care încearcă să o restaureze. A adoptat un copil prin care și-a obținut o proaspătă bucurie de a trăi.