Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 18/04/2024

Scroll to top

Top

[:ro]De la Balcic la Constanța @ Constanța[:]

[:ro]De la Balcic la Constanța @ Constanța[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

MUZEUL DE ARTĂ CONSTANȚA

Noiembrie – Decembrie 2018

Centenarul Marii Uniri și Ziua Dobrogei sunt marcate de Muzeul de Artă Constanța duminică, 11 noiembrie a.c. orele 11, printr-un eveniment cultural complex, care se referă la perioada 1913-1940, când Cadrilaterul a fost cuprins în granițele României Mari :
– expoziţia de pictură și grafică De la Balcic la Constanța. Istoria unei pinacoteci, adună pentru prima dată laolaltă lucrările de artă cuprinse în Muzeul de la Balcic (1938-1940). Astăzi lucrările fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Constanța.
– expoziţia de picto-colaje Un vis turnat în bronz, semnată de Oana Maria Cajal, un omagiu adus Reginei Maria a cărei statuie a fost comandată lui Oscar Han de bunicul ei, Octavian Moșescu, primar al Balcicului în anul 1933. Atunci bustul a fost dezvelit în centrul orașului. În anul 1940, când Cadrilaterul a revenit Bulgariei, statuia, ca și patrimoniul muzeului, au fost aduse la Constanța.
Scoasă din depozit, restaurată și pregătită pentru reamplasare, statuia poate fi vizionată în spațiile Muzeului de Artă Constanța.
Expoziţiile vor fi însoțite de noi apariții editoriale :
– România Jună. Cartea Semicentenarului (1871-1921) alcătuită de Octavian Moşescu la acest jubileu și reeditată în 2018 de Muzeul Literaturii Române și
– Tonitza, ediţia a II-a, autor Doina Păuleanu, recent ieșită de sub tipar la Monitorul Oficial Bucureşti.

[:]