Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 17/04/2024

Scroll to top

Top

Behind the Utopia. Looking for the meaning of life (II) @ Târgu Mureș

Behind the Utopia. Looking for the meaning of life (II) @ Târgu Mureș
Nistor Laurențiu

Vă invităm în data de 2 iunie 2022, ora 18, la vernisajul/ deschiderea expoziţiei personale de pictură Andreea Rus, cu titlul “Behind the Utopia. Looking for the meaning of life (II)”, la Galeria Art Nouveau, Palatul Culturii Târgu- Mureș, str. George Enescu, Nr. 2. Expoziția este realizată în colaborare cu UAP Mureș și CESI, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, București. Curatorii expoziției sunt Miruna Barcan și Roxana Donaldson, coordonator, lector dr. Ana Negoiță.

Conceptul expozițional are ca punct de plecare evenimente din perioada comunistă când victimele (nevinovate) ale politicii timpului, au suferit nedreptăți în condiții dramatice, în lipsa oricărui drept de apărare, în închisori comuniste sau în urma deportărilor. Valorile în care au crezut mulți oameni, de nedezmințit pentru ei, neabdicarea de la acestea, le- au adus privări de libertate și drame de neconceput. De aici și preocuparea pentru problema fericirii și a modului în care se poate ajunge la aceasta. Dobândirea unui echilibru interior a devenit o adevărată luptă de fiecare clipă, credința devenind adeseori o punte de salvare și de evoluție spirituală. Utopia comunistă s-a dovedit a fi un eșec. Fericirea s- a retras treptat din viața oamenilor. Conceptul de fericire a suscitat interesul filosofilor, și religia s-a preocupat de aceasta. Nu în ultimul rând, fiecare dintre noi suntem mai mult sau mai puțin interesați de prezența fericirii în viața noastră. Orientarea vieții într- un sens, găsirea acestuia, poate aduce implicit și starea de fericire. Viața este o luptă, cu obstacole uneori. Atunci când omul își desăvârșește sensul vieții, curajul înseamnă fericire, împlinirea se confundă cu bucuria. Viața este un dar. Seriile de picturi din expoziție sunt realizate sub conceptul personal al artistei Andreea Rus, denumit Neo- Sacro- Expresionism.

Andreea Rus este artist plastic, absolvent al UAD Cluj-Napoca, secția pictură și doctor în arte plastice și decorative din 2010. A reprezentat România la diverse expoziții internationale de pictură, bienale, trienale și festivaluri de artă din Italia, Polonia, Republica Moldova, Malta, Ungaria, Slovacia, India, Albania, SUA, Bosnia Herțegovina, Spania, Serbia etc. A deschis peste 25 de expoziții personale de pictură în țară și în afara țării și a participat la peste 150 de expoziții colective. În palmaresul artistei se regăsesc numeroase premii pentru pictură obținute la concursuri naționale și internaționale