Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 19/04/2024

Scroll to top

Top

Locul inimii noastre @ Bucureşti

Locul inimii noastre @ Bucureşti
Doctor

Expoziția „Locul inimii noastre”: dialog între Christian Paraschiv și gruparea NOIMA la Galeria Romană

Comunicat de presă:

Lunile februarie – martie aduc o nouă expoziție pe simezele Galeriei Romană. Locul inimii noastre este o expoziție dialog între Christian Paraschiv și gruparea NOIMA – Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu.

Vernisajul va avea loc vineri, 10 februarie 2023, orele 19:00, Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1, București.

Acest gând al lui Christian Paraschiv de a propune o întrețesere, o expoziție NOIMA + 1, a fost primit cu deschidere de pictorii grupării întemeiate la Timișoara cu 20 de ani în urmă, ani ce coincid primelor reveniri în România ale lui Paraschiv. Dialogul pe care se sprijină expoziția Locul inimii noastre evocă un demers al lui Christian Paraschiv intitulat Dans mon Coeur. În contextul unor realități trăite – investigații și intervenții medicale – Paraschiv construia în 2017, pornind de la o arhivă de imagistică medicală, un proiect de pictură și alte media prezentat public tot la Galeria Romană. Pictorul părea să se cufunde in microcosmos-ul propriului corp, studiind țesuturile și organele interne, inima – în special, cu instrumente și limbaj ce aminteau de ieșirea în peisaj.

Întâlnirea cu NOIMA aduce o nouă perspectivă asupra tandemului inimă – privire. Sensul evanghelic al inimii – văzută drept bornă ce semnalează ce avem mai de preț („unde este comoara voastră, acolo este inima voastră”) – era poate insinuat de Paraschiv în 2017. Acest înțeles se vrea a fi investigat acum din nou, pe calea unei cercetări de sine ce asumă condiția de pictor. Spre ce se îndreaptă limbajul, privirea, gândul, bătăile inimii mele? – par să se întrebe pictorii NOIMA +1. Ce am eu mai de preț și cum cercetez această comoară cu ustensilele și experiența picturii? Un astfel de filtru asumă o raportare la lume schițată de textele evanghelice atribuite lui Luca (ocrotitor al pictorilor) și Matei: „Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult!” NOIMA +1 aduce așadar în Galeria Romană o scrutare a celor șase ateliere, un efort de localizare întreprins cu conștiința faptului că cerul este loc al comorilor durabile, că inima este anticamera lumească a acestui loc năzuit.

Expoziția este deschisă în perioada 10 februarie – 10 martie 2023.

Programul galeriei: luni-vineri: 10h00–18h00, sâmbătă: 10h00–15h00.

Parteneri: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Modernism, Agenția pentru carte, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, Propagarta.