Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 19/03/2024

Scroll to top

Top

Eugen Raportoru @ Berlin - UAP

Eugen Raportoru @ Berlin
Doctor

Expoziția organizată de Fundația Kai Dikhas la Forumul Educațional împotriva Antiziganismului are ca scop lumina experienței romilor, povestită vizual prin ochii unui artist român cu un drum unic: Eugen Raportoru.

Drumul lui Eugen Raportoru ca artist este semnificativ in toate nuantele sale, de la intalnirea cu un mare pictor, un mentor adevarat cand Raportoru era inca adolescent, pana la decizia tarzie la 45 de ani de a studia pictura la Universitatea din Bucuresti, Romania. Născut în 1961, este cel mai mic dintre cei opt copii. Raportoru știa de mic că vrea să devină artist și să spună povești despre evenimente reale cu pensula pe pânză.

Prima parte a expoziției de la Forumul Educațional împotriva Antiziganismului @gegen_antiziganismus stă martor la comemorarea deportarii, în timp ce partea a doua la spațiul de artă Dikhas Dur vorbește despre un mediu ideal asemănător interiorului casei copilăriei lui Eugene: Face parte din instalația „Răpirea de la Seraglio”, prezentată la Bienala de la Veneția și comandată de ERIAC @eriac_romamoma pentru ediția 2022, care va avea loc la Instituto Veneto @istitutoveneto în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie. Principala lucrare a expoziției a fost achiziționată de Fundația Kai Dikhas și va rămâne la Berlin.

Răpirea din Seraglio este o capsulă a timpului multistratificată și caleidoscopică. Acesta urmărește istoria prezenței tot mai mari a covoarelor orientale în gospodăriile postsovietice din anii 1960 și 1970, lăsându-le uitate după căderea regimului comunist.

Expoziția este curatoriată de Ilina Schileru @ilinaschileru

Deschidere : 16 martie 2023 – 19 – 21 pm

Expoziție : 17.3 – 13.5.2023

Program de lucru:

Joi – sâmbătă 16 – 19:00

📍 Fundația Kai Dikhas și Art Room Dikhas Dur / DokuZ – Forumul educațional împotriva Antiganismului, Str. Prince 84.2, 10969 Berlin

Abb.: Eugen RAPORTORU, Cruce X, ulei pe pânză, 2022, 190 x 260 cm