Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/12/2024

Scroll to top

Top

ADAME, unde ești? @ Galeria Romană

ADAME, unde ești? @ Galeria Romană
Nistor Laurențiu

Angela HANC / ADAME, unde ești?

Galeria Romană are plăcerea de a vă invita marți, 2 aprilie 2024, începând cu ora 19:00, la vernisajul expoziției artistei Angela HANC.

Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

Angela Hanc s-a născut în 1979 la Galați și lucrează actualmente în Arad. A absolvit în 2002 Facultatea de Arte Plastice, secția de Pictură, din cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca. De-a lungul timpului a realizat numeroase lucrări de artă iconografică și a fost prezentă în expoziții de pictură personale și de grup, în țară și în străinătate. Este preocupată de evidențierea unor alternative stilistice distincte în peisajul artistic contemporan, ce urmăresc spiritualizarea spațiului concret prin mijloace tehnice cvasi-tradiționale.

 ”Adame, unde esti? reprezintă o continuare a proiectului expozițional Grădina lui Efrem. Transcrieri picturale după Imnele Raiului de Sfântul Efrem Sirianul, organizat la Muzeul de Artă din Arad, în 2015. (…). Atunci îmi propuneam să prezint un program iconografic neconvențional utilizând o selecție de imagini-cheie ordonate narativ pe baza textulului-suport al Imnelor Raiului [1].

Și de această dată concepția dispunerii lucrărilor se înscrie într-un scenariu verosimil. Paradisul începe cu o grădină, ca si cea de la Dion, un sit așezat la poalele muntelui Olimp presărat cu ruine, tufișuri și rămașițe de statui. Acest loc sacru, pentru mine – o grădină-hotar, mi-a dat prilejul de a reactualiza tipologia plain-airului. (…)

Pe lângă studiile realizate în situl de la Dion, (2015 – 2017), proiectul de față cuprinde și o serie de picturi în ulei pe pânză inspirate de același loc: Măslin, Crabul ascuns, Valea lui Dionisos, Peisaj cu ruine si coloane, Grădină noaptea, Peisaj cu muntele Olimp, Statuie veche la Dion, etc.

Un alt fascicol de lucrări având aceeași tehnică, îl constituie „grădinile marine”. Studiate îndeaproape în vechiul orășel de la poalele Muntelui Olimp, acestea plutesc încrucișâdu-se, pe un soi de întinderi de ape, saturate cromatic ca un ospăț. Astfel ele rezonează cu nostalgia meșteșugului de odinioară și anume pictura transparentă sau în straturi.

O altă tehnică prezentă în expoziție este cea a temperei cu emulsie pe lemn. Ca un dialog al imaginii iconale și celei din spațiul profan, am inclus și o icoană pictată pe panou de nuc. Este icoana Sfântului Efrem Sirianul. Demersul etapizat din facerea icoanei constituie o sursă de inspirație constantă pentru lucrările expuse.” (Angela Hanc)

Expoziția este deschisă în perioada 2-30 aprilie 2024.

Program galerie: Luni-vineri: 10:00-18:00, Sâmbătă: 10:00-15:00

Parteneri media: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Arte, Intell News, Modernism, Agenția de carte, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, TVR Cultural, Propagarta, Nine O’Clock, Asti Arthotel, Ceaşca de cultură, Uniunea Artiștilor Plastici din România.

[1] Textele citate și folosite în lucrările expuse aparțin traducerii arhid. Ioan Ică jr., Imnele Raiului de Sfântul Efrem Sirianul, editura Deisis, Sibiu, 2010