Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/07/2024

Scroll to top

Top

AMPRENTE @ Constanța

AMPRENTE @ Constanța
Nistor Laurențiu

expoziție de pictură la Art Gallery Constanța

„Vineri, 10 mai 2024, la Art Gallery (Tomis Mall, etajul 2, Strada Ștefan cel Mare, nr. 36–40) din Constanța, la ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției de pictură, intitulată „AMPRENTE”, cu lucrări semnate de Andreea Rădulescu. Organizată sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța Unu, expoziția reunește o serie de lucrări în care artista explorează într-o manieră particulară natura statică.

Expoziția este curatoriată de conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu, iar în deschiderea evenimentului va vorbi criticul și istoricul de artă Cristina Gelan, cadru didactic la Facultatea de Arte, din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.

Referindu-se la lucrările expoziției, criticul de artă Cristina Gelan afirma: „Demersul creator al Andreei Rădulescu își are originea în studiul naturii înconjurătoare, plecând de la care artista ne oferă rezultate ale unor experimente estetice cu totul particulare. Lucrările sale nu se limitează la redarea descriptivă a diferitelor aranjamente de obiecte neînsuflețite, ci surprind naturi statice din diferite unghiuri, vederi plonjante asupra subiectelor alese sau abordări frontale ale acestora, precum și deformări perspectivale îndrăznețe. Ideea de ritm, identificată de Andreea Rădulescu drept parte din existența noastră cotidiană, joacă un rol important în creațiile sale. Elementele compoziționale se succed ritmic în naturile sale statice, ritmicitatea fiind recuperată și ca o punte de legătură între stilizările estetice definitorii pentru arta tradițională, reprezentată prin pictura de șevalet și formule artistice contemporane, precum cele propuse de Daniel Spoerri, în care opera de artă integrează elemente ale realității cotidiene. Geometrizarea formelor, utilizarea intersecțiilor de linii verticale, orizontale și diagonale, precum și jocul contrastelor cromatice, oferă compozițiilor o notă vibrantă”.

Despre propriul demers creator artista Andreea Rădulescu afirmă: „În crearea lucrărilor proprii m-am folosit de concepte ori idei abstracte și am abordat fiecare pânză într-o manieră contemporană. Am urmărit în lucrările mele organizări inedite ale spațiului și respectarea principiilor artei abstracte. Plecând de la lucrările și filosofia lui Daniel Spoerri, care au adus un suflu nou artei secolului XX, am reluat această idee de a surprinde ansambluri accidentale de obiecte din realitatea cotidiană și de a le integra în lucrările mele. Vederile plonjante asupra subiectului sunt cele care mi-au fost inspirate de marele artist. Lucrărille mele sunt ca o punte de legătură între arta tradițională, reprezentată prin pictura de șevalet și această nouă formă a artei propusă de Spoerri, în care opera de artă este realizată din elementele realității noastre cotidiene”.

Andreea Rădulescu a urmat studii de licență și masterat în domeniul Arte Vizuale, la Facultatea de Arte de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. În anul 2021 a absolvit studiile de licenţă, specializarea „Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative”, iar în anul 2020 a absolvit studiile de masterat la specializarea „Educație Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii”. După absolvirea studiilor de masterat și-a început cariera didactică de profesor pentru Educație Plastică, predând în județul Constanța, la Liceul Tehnologic Crucea și la Școala Gimnazială Pantelimon, în perioada 2020–2021, respectiv la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, în perioada 2021–2022. În prezent este profesor de Educație Plastică la Școala Gimnazială „Grigore Moisil” din Năvodari.

Din anul 2021 Andreea Rădulescu este membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa Unu. A participat până în prezent la mai multe bienale, saloane de pictură și simpozioane naționale și internaționale, iar în ultimii 5 ani și-a expus lucrările în cadrul a 60 de expoziții colective. În anul 2020 a fost nominalizată la Premiul pentru Pictură, în cadrul Bienalei Internaționale de artă contemporană „Ion Andreescu”, ediția a XII-a, care a avut loc la Galeriile de artă „Ion Andreescu” din Buzău.

Expoziţia „AMPRENTE” va fi deschisă publicului iubitor de artă până la data de 17 mai şi poate fi vizitată, la Art Gallery, în incinta Tomis Mall, în intervalul orar 10.00 – 19.00.”

Critic și istoric de artă,

CRISTINA GELAN