Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 24/06/2024

Scroll to top

Top

Aripi la cer @ Timișoara

Aripi la cer @ Timișoara
Nistor Laurențiu


Expoziție de ceramică la Galleria 28

Avem deosebita plăcere de a vă anunța că în perioada 11-29 aprilie 2022, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara, va putea fi vizitată expoziția „Aripi la cer”, semnată de Gloria Grati. Organizată de Galleria 28, în parteneriat cu Grupul Noima, curatoriată de Maria Pașc, expoziția aduce în atenția publicului lucrări din ciclul „Aripi” ale artistei timișorene.
Despre expoziție, curatorul Maria Pașc notează: „Într-atât sunt de încărcate de forță simbolică aripile Gloriei Grati, încât ne poartă întru începuturi, pe când povestea vieții Mântuitorului era a minunatei tinereți, înfățișată în fermecătoare simboluri ce înfloresc în decoruri paradiziace. În împletirea decorativă a acelorași simbolice ghirlande de viță-de-vie îl întâlnim pe Iisus, drapat în togă antică, în mână ținând varga de-minuni-făcătoare cu care schițează gestul imperativ și misterioso al taumaturgilor, dar și pe Orfeu, misticul poet. Acestea sunt cerurile atinse de aripile Gloriei. Totul, de la primitivismul reliefurilor și inciziilor în materie, până la stilizări ce amintesc de arhaisme variate sau sugestii din arta clasică, ne conduce spre acele înalturi. Gloria știe să dăruiască forță și celei mai mici compoziții ale sale, să adune formă, s-o preseze, ca din tensiune să izbucnească energii zăgăzuite. Tehnica, în sensul de procedeu, nu e de căutat în lucrările Gloriei Grati. Dimpotrivă, artista tinde către o simplificare, înlăturare a rețetarului, fapt care dă un aspect unic lucrărilor sale. În cea mai simplificată expresie, lucrările dau impresia de monumental chiar dacă sunt concepute în dimensiuni mici. Formele sunt prezentate în volume pline, libere, descătușate geometric, cu melodioase linii arcuite care se nasc în ceramica policromă. Lucrările Gloriei sunt gândite concertat și constructiv. Concepția întreagă a ciclului de lucrări „Aripi” stă așezată pe o idee care este totodată atât abstracție voită, cât și construcție adâncită în materie. Stil discret, fără accente demonstrative.”
Expoziția „Aripi la cer” poate fi vizitată în perioada 11-29 aprilie 2022, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara.

Programarea pentru vizitare se face la numărul de telefon 0040(0)722 503 028 sau pe e-mail galleria28@gmail.com.

#galleria28#noima#expozitie#ceramica#gloriagrati#curatormariapasc