Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | decembrie 8, 2022

Scroll to top

Top

Conversii @ CAV

Conversii @ CAV
Nistor Laurențiu

artist: Florentina Otari

curator: Adriana Oprea

4-17 mai 2018

Uniunea Artiștilor Plastici din România

Galeria Căminul Artei, Str. Biserica Enei 16

Vernisaj: 4 mai, ora 18

 

Galeria Căminul Artei are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției ”Conversii”, semnată de artista Florentina Otari și curatoriată de Adriana Oprea.

Conversii este un termen abstract și tehnic, suficient de rece și impersonal pentru a explica ordinea conceptuală a lucrărilor artistei Florentina Otari. Fie și sub rezerva că frumusețea picturii lui Otari e de alt tip, ea o reclamă drept reper interior pe Agnes Martin – un excelent model pentru o artistă la debut. Pictura Florentinei Otari este abstractă dar nu amorfă, irațională, suprarealistă (una din cele două mari forme tradiționale de pictură abstractă modernistă), ci structurată și rațională. La prima impresie aduce a sistem și algoritm, tipar repetitiv și structură periodică din matematici și geometrii. Cu greu poți rămâne dezordonat în relație cu atâta ordine vizuală.

Prin vocile marilor fondatori bărbați ai artei abstracte de la începutul scolului XX  ni se spune că, în interiorul raportului de cunoaștere și contemplare subiect (sine) – obiect (realitate), acest tip de artă renunță la obiectul din lumea exterioară și de aici contopirea cu dimensiunea invizibilă, spirituală a realității. Doar că se spune mai puțin explicit că plonjând în spiritual, arta renunță într-adevăr la obiectul, dar atunci și la subiectul ei (căci exact relația de disociere și excludere reciprocă dintre cele două o îndepărtase până atunci de spiritual). O mică moarte a sinelui, ca anulare a relației de exterioritate între înăuntru și înafară: pictură meditativă, budistă, spirituală, contemplativă. O pictură-medium: abstracția ca o frumoasă micro-utopie personală.