Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

DESCĂRNARE @ București

Nistor Laurențiu

Descărnarea este procesul de curăţare a oaselor prin îndepărtarea succesivă a straturilor de țesut nefolositoare. În același fel artistul lucrează cu realităţile propriilor lumi printr-o descărnare metaforică. El sapă pentru a găsi imagini şi idei care nu ajung cu ușurință la suprafața psihicului, în strarurile superficiale ale conștientului.

Lucrările expuse în „DESCĂRNARE” reprezintă mărturiile eforturilor de căutare. Ele au prins formă în atelier, după îndelungi căutări și fulgerătoare momente de inspirație.
Curiozitatea şi nevoia de introspecţie au condus către definirea formală a lucărilor vizibile acum în contextul spațiului de la ETAJ modelat și reformat prin același proces al descărnării.

Săpând tot mai adânc și înlăturând fiecare strat de ţesut psihologic, se ajunge treptat la atingerea miezului cel tare, la centrul imuabil, la schelet.
Dicolo de structura osoasă, lucrurile intră cu totul în abstract, devenind ocean infinit de formă și de conţinut, totul și nimic. Astfel, capetele de drum sunt şi colac de salvare din faţa abisuli. Deși nu oferă mereu răsplata aşteptată, odată curăţat osul complet, nu îţi mai rămâne decât varianta de a o lua de la capăt cu un nou proces al descărnării.

Omul trăieşte concomitent într-o multitudine de straturi, ca într-un întreg unitar, cu produsul descărnării și cu procesul acesteia totodată.

În „DESCĂRNARE” lucrările au fiecare în parte o lume proprie, dar totodată, se așază și se leagă una de alta, formând un singur context existențial. „carnea”, substanţa compusă a psihicului, desi nu este palpabilă își face totuși simțită prezența. Locuirea în lume implică și locuirea în propriul corp și mai ales impune stabilirea unor legături introspective dintre eu și locașul eului.

Astfel, explorarea psihicului individualității și a colectivității se oglindește în nevoia de explorare fizică, în structurile materiale ale lumii.

Vă invit să descoperiți „descărnarea” prin propriile voastre simțuri.

Theodor Grigoraş.

Articol preluat din https://www.facebook.com/events/1063737110676420/