Deschis pentru inventar @ Bucureşti
Galeria Calea Victoriei 91-93 este gazda expoziției ”Deschis pentru inventar” semnată de Sergiu Roman, eveniment ce se va vernisa marți, 26 martie, orele 19:00.
Expoziția, curatoriată de Diana Roman, se desfășoară în perioada 25.03-10.04.2024 sub patronajul Fundației Ana pentru Cultură și Artă.
Despre conceptul expoziției, criticul de artă Carmen Iovițu afirmă:
”Ce înseamnă inventar? Arhivare, fișare, clasare, descriere, numerotare, ordonare. Pare simplu.
Cu Sergiu Roman însă nu este așa! E simplu de complicat căci este deschis când trebuie închis și este viu, emoțional, colorat și atractiv când ar putea să fie prăfuit și anost, depresiv și grav, ca majoritatea inventarelor.
Sergiu Roman ne invită să-i fim părtași la cercetarea, structurarea și arhivarea propriilor idei, stări emoționale, etichete și măști, numere și descrieri sumare, citate, tag-uri și coduri, căci aceasta nu este o simplă expoziție, ci o hartă, o întreagă structură alambicată a filosofiei și a creativității artistice a lui Sergiu Roman.
Din toate aceste lucrări răzbate bucuria identificării unui item și a clasării lui în lumea ludicului a jocului, a glumei, a năzbâtiei. Și totuși nu-i așa de simplu, căci pornind cu gândul de a identifica și de a inventaria o temă, artistul ajunge la explozia și fragmentarea din zona colajului aidoma cutiilor pline cu puzzle-uri din realitatea unei copilării îndepărtate, fragmente de fotografii smulse din albumul vieții.
Pentru noi privitorii, acțiunea este una de multitasking, prima este aceea de a ne lăsa conduși de tema principală a lui Sergiu Roman, care este ludicul ce se clădește atât pe comic și absurd, cât și pe tragic, pe drama izolării; cea de a doua coordonată a receptării mesajului este aceea de a ne auto-inventaria, de a ne auto-analiza în fața acestor lucrări, cu simț al umorului și pornire spre ludic. Sigur există în fiecare din noi o mică parte care simte nevoia unui moment „babuinizant”, care tresaltă la bucuria culorilor vii, la schimbul jucăuș de măști și filtre, un ”cucu-bau” cromatic inversat, ”în negativ”, vesel și trist în același timp, ca o lume cu capul în jos.
Mandala jungiană a humanoidului contemporan, local sau universal este, în opinia mea, atât o concluzie, cât și un punct de pornire, dar nu este un punct final. Este întocmai analiza, cercetarea, inventarierea unei stări într-un moment dat cu scopul de a ne invita și pe noi să facem același lucru.
Cât despre planul realizării plastice, Sergiu ne demonstrează încă o dată versatilitatea sa ca artist ce nu se complace în perpetuarea unei anumite formule stilistice, ci caută permanent acel mod de exprimare care se pliază perfect conceptului unei serii de lucrări. În cazul expoziției “Deschis pentru inventar”, Sergiu Roman apelează la elemente de factură pop, la stencils, spray-uri, dar și colaj bi- și tridimensional, fiind o serie de lucrări în care litera, cuvântul sau fraza au un rol extrem de important în întreaga compoziție a fiecărei pânze.
Toate aceste etichete, coduri de litere sau încifrări vizuale creează parcă un nou program soft, acela al lecturării vieții cotidiene în culori vii, în filtre hazlii sau/ și (auto)ironice. Este o lectură obligatorie, admirabilă, ambițioasă și necesară, fiind una din soluțiile pe care Sergiu ni le oferă cu generozitate, fară să i le fi cerut, dar din care cu siguranță avem ce învăța.”
Carmen Iovițu
Critic de artă
Comentarii recente