Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/07/2024

Scroll to top

Top

Elemente arhitecturale din zona Gorj și Vâlcea

Nistor Laurențiu

Tema de cercetare pentru domeniul Arte Vizuale – Pictură “Elemente arhitecturale din zona Gorj și Vâlcea”, face parte din strategia științifică și profesional artistică, prin care se dorește punerea în valoare plastică și estetică, a celor mai importante repere arhitecturale și etnografice din Gorj și Vâlcea.

Proiectul are cel puțin trei arii de cercetare ce vor fi realizate prin intermediul picturii de șevalet: Arhitectura casei de locuit din nordul Olteniei, Culele din siturile muzeelor în aer liber Măldărăști(Vâlcea) și Curtișoare ( Gorj) și bisericile și mănăstirile din zonele evocate.

Aceste repere prețioase și extrem de diverse ale arhitecturii, vor constituii teme și motive ale picturii, fiind punctul de plecare al studiului, în obiectivul de scoatere la lumină și punere în valoare artistică vizuală a tezaurului cultural existent.

Toate elementele de construcție, detaliile cu formele, ornamentele, simbolurile diverse și specifice arhitecturii gorjenești și vâlcene, vor intra în preocuparea cercetării vizuale a studenților, rezultatele analizelor vizuale fiind folosite creativ și original în tehnica/tehnicile picturii de șevalet.

Rezultatele cercetării studenților, aflați sub îndrumarea cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Programele de licență, Artă Sacră, Arte Plastice (Pictură și Sculptură) și programul de Master- Conservare și Restaurare, vor fi oferite iubitorilor de artă și patrimoniului cultural, universității, facultății și urbei, publicul putând vizualiza valorile perene ale arhitecturii gorjenești și vâlcene, exprimate prin mijloacele picturii de șevalet.

Obiectivul principal al proiectului este și realizarea unor expoziții itinerante cu o perspectivă bogată și diversă asupra subiectului cercetat. Finalitatea actului cultural, constituit din picturi ale studenților, va fi vizibil în spații culturale relevante, galerii de artă, licee vocaționale, spații universitare și muzeale.

Conf.univ.dr. Vasile FUIOREA