Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 20/05/2024

Scroll to top

Top

Expoziție retrospectivă Corneliu Baba @ Timișoara

Expoziție retrospectivă Corneliu Baba @ Timișoara
Nistor Laurențiu

O extraordinară expoziție s-a deschis la Bastionul Theresia !
Cu toate greutățile care i s-au făcut constant la Muzeul de Artă din Palatul Baroc (unde Colecția Baba a fost ciuntită din nepăsare*), d-na Maria Albani recidivează și prezintă la Bastion o expoziție retrospectivă Corneliu Baba, originală. Surprinde secvența ascendentă, tinerețe, maturitate, senectute. Spațiul este generos, aranjamentul tablourilor surprinzător. Totul completat de un caiet de sală excepțional, difuzat publicului. Corneliu Baba a fost pictor, muzician și scriitor.
Ajungând în sala Therezia, parcă intri în altă lume, mai bună, uiți de mizeriile curente și te ridici undeva peste lumea din jurul nostru.
Deschiderea expoziției a fost decentă; au vorbit succesiv d-na Albani, dl. Tolcea și dl. Șușară. Cuvinte frumoase, cu conținut și pline de admirație față de opera unui mare maestru.
Un important eveniment pentru Timișoara, cu mult prea puțină publicitate. Sper ca locuitorii orașului să prețuiască la adevărata valoare această expoziție, cu toate că, mult prea mulți timișoreni n-au avut curiozitatea să calce la Muzeul de Artă din Piața Unirii.
La intrare în Expo se poate achiziționa și vol. 1 din memoriile Maestrului; d-na Albani a promis lansarea volumului 2, în februarie la Timișoara, la închidere expoziției !

PS. Obsesiv îmi revine un gând: poți să devii un specialist de înaltă calificare, fără să ai un nivel cultural corelat ?

Extrase din presa locală
* O parte consistentă din Colecția Corneliu Baba, expusă la Muzeul de Artă Timișoara s-a întors la Muzeul Național de Artă al României, pentru că tablourile nu au fost expuse așa cum prevedea contractul de împrumut. Și asta, definitiv, în ciuda declarațiilor președintelui Consiliului Județean Timiș, care susține că e vorba despre o mișcare temporară.
* Curatorul Colecției Baba, către directorul Muzeului de Artă Timișoara: „Ați reușit «performanța» de a văduvi vizitatorii de jumătate din creația pictorului, într-un oraș ce va fi Capitală Culturală”