Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

Finisaj Cave of forgotten Dreams @ MNŢR plus C

Finisaj Cave of forgotten Dreams @ MNŢR plus C
Doctor

Proiectul 𝘊𝘢𝘷𝘦 𝘖𝘧 𝘍𝘰𝘳𝘨𝘰𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘋𝘳𝘦𝘢𝘮𝘴 al Ioanei Aron s-a născut din dorința de a transmite o serie de mesaje, scrisori, gânduri nerostite, partenerului cu care și-a petrecut o perioadă din viață. Ideea inițială a fost modelată în decursul primei jumătăți a anului 2023 și a pornit de la pânzele de dimensiuni variate din seria 𝘓𝘦𝘵𝘵𝘦𝘳𝘴 𝘍𝘰𝘳 𝘔𝘺 𝘏𝘶𝘴𝘣𝘢𝘯𝘥, ajungând la compoziția regizorală a încăperilor unde sunt prezentate picturi, instalație, asamblaj și textile, din etape diferite de creație. Lucrările au fost amplasate în câte un scenariu distinct. Traseul începe cu drumul întunecat, peștera în care sunt redate picturile din seria scrisorilor, ajungând într-o antecameră, unde reflectorul este îndreptat către pânza de pe perete, 𝘗𝘢𝘪𝘯 (2022), care înfățișază cei doi parteneri într-un cadru apăsător, încărcat vizual de o paletă cromatică sugestibilă pentru emoții și senzații precum pasiunea, misterul și profunzimea. „O cameră doar a ei” a fost structura din spatele celui de-al treilea decor al expoziției, de altfel, zona în care a avut loc performance-ul artistei – gândit ca un loc de taină, în care ideile se manifestă fizic, iar actul creator este dezvăluit în deplinătatea momentului, Ioana Aron și-a arătat o mică parte din interior, exteriorului, purtând o rochie mireasă. Vestimentația aleasă oglindea, de fapt, pictura incorporată în instalația textilă din fața mesei de lucru. Sursa de inspirație pentru autoportretul artistei din materialele cusute, care acaparează spațiul în care a decupat, pictat și prins mesajele din timpul performance-ului este lucrarea 𝘉𝘳𝘪𝘥𝘦 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘈 𝘊𝘪𝘨𝘢𝘳𝘦𝘵𝘵𝘦 (1933) a artistei de origine cehă, Milada Marešová.

Vedeți voi, corpusul de lucrări al Ioanei Aron din expoziția 𝘊𝘢𝘷𝘦 𝘖𝘧 𝘍𝘰𝘳𝘨𝘰𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘋𝘳𝘦𝘢𝘮𝘴 este o invitație voalată la introspecție. Fiecare lucrare este un univers de emoție brută, compusă din fragmente de amor, vulnerabilitate, pasiune și durere – transcendente limitelor picturii pe pânză sau a instalației; creațiile ei sunt o istorisire vizuală a naturii umane, a fragilității, rezilienței spiritului și descoperirii de sine. În încheierea acestui voiaj mai degrabă spiritual, pe care Ioana Aron l-a coborât în spațiul fizic al MNȚRplusC, vă propunem o acțiune participativă de eliberare simbolică prin 𝘥𝘪𝘴𝘵𝘳𝘶𝘨𝘦𝘳𝘦. Așa că,

Dragi prieteni, neprieteni, sau viitori prieteni,

Joi, 14 Septembrie, începând cu ora 19:00, nu 𝘭𝘶𝘢ț𝘪 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘦, ci 𝘧𝘪ț𝘪 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘦! dintr-un eveniment extraordinar, cathartic, ce va rămâne (poate) în istorie, și (cu siguranță) în amintirea voastră.

Î𝗻 𝗳𝗼𝗻𝗱, 𝗰â𝗻𝗱 𝗮ț𝗶 𝗱𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝘀 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝗮 𝗱𝗮𝘁ă 𝗼 𝗲𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗲?

(Călina Coman, curator)