Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 20/05/2024

Scroll to top

Top

Finisaj Cuvinte limpezite @ Galateea Contemporary Art

Finisaj Cuvinte limpezite @ Galateea Contemporary Art
Doctor

 Happening
Cuvinte limpezite
susținut de artistele
Éva Andrea Szőcs (HU) și Georgiana Cozma (RO)
27.09.2023, ora 18.30 

Galeria Galateea Contemporary Art vă invită să participați la finisajul expoziției Limite în/călcate care va fi marcat prin happening-ul Cuvinte limpezite susținut de artistele Éva Andrea Szőcs (HU) și Georgiana Cozma (RO).

Happening-ul propus integrează o serie de elemente vizuale, de voce și sound design cu inserții din versurile semnate de Anne Marie Sewell, un fragment din poemul Washing the World. Acesta se va desfășura în ziua de 27.09.2023, ora 18.30, la galeria Galateea Contemporary Art din Calea Victoriei 132.
(curator: Ana Negoiță).

„…Once a year, in the dark of the year we wash

the whole world in a day—for one day, we cry

until they’re home, until they all are home…”

Anne Marie Sewell
 

Pe durata evenimentului publicul este invitat să participe alături de cele două artiste la un tip de ritual, sub forma unui proces cathartic, gândit de acestea cu rolul de a sonda împreună în memoria personală acele momente, cuvinte care definesc acțiuni care incorporează diferite forme de traumă. Melanjul dintre cuvânt și gest formează corpusul conceptual al acestui happening, legătura dintre cele două fiind privită din perspectiva unei rețele emoționale care comunică, se intensifică și apoi se descarcă reciproc.

Un alt element cu încărcătură simbolică care va fi utilizat drept materie artistică pe parcursul happenig-ului este apa, re-simbolizată în context contemporan conform semanticii instalației Limite în/călcate, dar care păstrează conotațiile ritualice ancestrale, pe care sunt așezate noi interpretări.

Scufundarea în apă simbolizează regresiunea, reîntoarcerea într-o structură spirituală în pre-formal, regenerarea totală, o nouă naștere, fiindcă o asemenea cufundare are ca rezultat, echivalează cu o dizolvare a formelor, cu o reintegrare în lumea omogenă a preexistenței; iar ieșirea din apă repetă gestul cosmogonic al manifestării formale, procesului de structurarea în forme a materiei, de intrare în corporalitate. Contactul cu apa implică întotdeauna regenerarea deoarece apa fertilizează și mărește potențialul de viață, de creație. Apa conferă o „nouă naștere“ prin ritualul inițiatic; vindecă printr-un ritualul magic; asigură renașterea post-mortem prin ritualurile funerare. Încorporând toate virtualitățile posibile, apa devine simbol al vieții, termenul de „apa vie“ are deja o istorie culturală definită. Bogată în germeni, ea fecundează pământul, animalele, femeia. Prin excelență fluidă, suport al devenirii universale, apa este comparată sau direct asimilată Lunii. Ritmurile lunare şi acvatice sunt orchestrate de același destin; ele comandă apariția și dispariția periodică a tuturor formelor, recreând, potențând structură ciclică a lumii.

(Sursahttps://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/simbolica-apei-625108.html)

ParteneriWorkspace studio
Parteneri mediaModernism.ro, Revista Arta, Agenția de Carte, Jurnalul Bucureştiului, Intell News, Leviathan, ArtLine, Amos, Propagarta, Empower Artists, Agerpres, Radio România Cultural, Coolt Neamț, Zile și Nopți


Clara Dărângă
Gallery Assistant 
Galateea Contemporary Art
Calea Victoriei 132, Bucureşti | Bucharest
www.galateeagallery.com/
office@galateeagallery.com 
Tel: +40745355941
Program galerie  | Opening hours
Luni, Mierc, Vin: 4pm – 8pm & Marti, Joi: 12pm – 4pm
Mon, Wed, Fri: 4pm – 8pm & Tue, Thu: 12pm – 4pm
Facebook/Instagram: Galateea Contemporary Art