Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | ianuarie 27, 2023

Scroll to top

Top

Kovács Géza

Nistor Laurențiu
Geza Kovacs
Kovács Géza
Adresa:Str. Luceafărului, Nr. 15, Bl. 60D, Ap.14, Sf. Gheorghe, Jud. Covasna – România
Tel: +407317.130.865
e-mail: gezakov@gmail.com

Dificultate Difficulties, bronze, 14x31x16 cm

Dificultate-bronz-14x31x16-cm.

Prezentare Demers Artistic
Lucrări însorite
Le-am remarcat aceste lucrări însorite, pe care le expune aici Kovács Géza, de mai mulţi ani. Nu-l cunoşteam personal pe artist, în schimb îi cunoşteam lucrările. Ştiam că a participat în străinătate la unele tabere şi expoziţii importante şi a devenit un sculptor remarcabil, precum vedeţi astăzi când ne-a adus aici această adevărată pădure de artefact. Sunt lucrări foarte atent gândite. La prima lectură putem vedea că ele apelează la nişte obiecte găsite, gata făcute. Dar acest lucru este mai puţin esenţial la dânsul, decât la un alt artist. Mă gândesc la Picasso, care a întors un ghidon de bicicletă şi o şa, pe care le-a transformat într-un taur.
Aici lucrurile stau altfel. Sculptorul Kovács Géza le încorporează în operă aceste unelte, acest instrumentar rustic, dar ele primesc o conotaţie secundară pentru că treptat se înglobează într-o materie misterioasă şi devin altceva. Se înnobilează, se umanizează, devin într-un fel semne ale spaţiului social, păstrând, desigur, ceva din prospeţimea acestor elemente. Păstrează ceva din calitatea şi din funcţionalitatea lor, pe care le transformă, devenind treptat altceva. Le scoate din sfera realului, transformându-le într-o sferă simbolică, într-o sferă a semnificaţiilor.
Prin acest procedeu cred că ele îşi dobândesc calităţi de artăfact. Găsim aici două tipuri de lucrări. Unele sunt din bronz, fiind opere de sine stătătoare, iar altele din fier, care sunt assablage, termen folosit în avangarda clasică. Din obiectele pe care le-a găsit artistul în peregrinările sale, transformându-le, a făcut assamblage. Dialogul cu aceste lucrări ne rezervă multe surprize. Îndeamnă la meditaţie şi la un efort intelectual pentru a le descifra mesajul.
Niciodată nu le vom putea descifra în întregime, rămâne un anumit tip de mister, care face parte, de fapt, din artă.
Le-aş propune edililor de astăzi asemenea lucrări, care ar putea fi mărite şi ar deveni nişte monumente contemporane.
Gheorghe Vida, critic de artă, 1 martie 2005, Galeria ARTIS, Bucureşti

website link: www.kovacsgeza.com,