Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 13/11/2024

Scroll to top

Top

La Vie en Jeux @ Iași

Nistor Laurențiu

Vă invităm să vizionați în perioada 7-30 septembrie expoziția de artă plastică semnată de Oana Drăgoi. Expoziția este panotată pe simeza Galeriei ”Labirint” a Casei de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași (Parcul Copou). Curatoarea expoziției este criticul de artă, dr. Maria Bilașevschi.
”Oana Drăgoi îşi structurează cercetările în jurul unor concepte cheie, sprijinindu-se pe exemple din istoria artei astfel încât să coreleze eliberarea propriei imaginaţii prin diferite tehnici cu sentimentele şi trăirile pozitive, ce modelează prin culoare şi forme, arta văzută ca formă de terapie. Culorile vivace, puternice, descriu contemporaneitatea, plecând de la individ la natură, de la unitate la fărâmiţare ale unui spirit proaspăt, pentru care arta este în primul rând expresia bucuriei de a fi, dublată de efervescenţa descoperirilor şi a refugiilor.

Expoziţia personală a Oanei Drăgoi intitulată „La vie en Jeux” constă într-o suită de lucrări realizate cu ajutorul palmei, prin apăsarea culorii pe suprafaţa hârtiei sau a pânzei, trasând spontan linii de conexiune între formele intuitive, asemenea ramificaţiilor pe care venele şi le imprimă în interiorul corpului uman. Traseele de comunicare prin culoare sunt cele care primează, culoarea fiind cea care dictează starea, dispoziţia, sentimentele, pendulând între explozie liberă şi structurare cerebrală. Alături de aceasta, simboluri discrete ale existenţei sunt inserate, fie sub forma atomilor ce emerg din picurături, a amprentei ce se intersectează cu suprafaţa bidimensională şi crează la rândul său un semn ce se vrea citit în conexiune cu rădăcinile şi multiplele liane ce leagă particula de univers. Prin întipărirea propriei amprente, ca într-un joc de copil, artista imortalizează nu vanitatea existenţei umane ci suma tuturor acelor acumulări şi cunoştinţe ce se depozitează în subconştientul uman, pe care le proiectează întru eliberare prin culoare”.
Maria Bilașevschi, critic de artă