Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 04/03/2024

Scroll to top

Top

Lansare – SCULPTURĂ. O vizită la Castelul Cantacuzino - UAP

Lansare – SCULPTURĂ. O vizită la Castelul Cantacuzino
Nistor Laurențiu

Vă invit, joi, 19 decembrie, de la ora șase, la Librăria Cărturești MODUL din București (strada Academiei 20), să participați la lansarea de carte: SCULPTURĂ. O vizită la Castelul Cantacuzino, Editura Fundației Triade, 2019.

Prezintă: dr. Ioana VLASIU, istoric de artă, cercetător, și  dr. Ramona NOVICOV, critic de artă, autoarea studiului introductiv 

Albumul, editat cu prilejul amplei expoziții ce s-a desfășurat anul trecut în spațiile Castelului Cantacuzino de la Bușteni, reunește lucrările de exterior și de interior prezentate în expoziția 3 x 100, semnate de unii dintre artiștii ce au ilustrat ultima jumătate de secol a sculpturii românești.

Scriam, acum un an, despre experiența prinsă acum între copertele de carte: ”Vizita” la Castel, printre sculpturi, oferă șansa de a descoperi cât de subtil poate dialoga arta cu spațiul. Modul cum artistul se raportează la vizibil este, uneori, provocator, incitant, iar alteori, plin de poezie. Sculptura, prin capacitatea sa sintetizatoare, poate găsi structura ordonatoare a lumii, reducându-i multiplele fețe la geometrie pură, sau, prin puterea de pătrundere a artistului, ea poate dezvălui tensiunea unei lumi în frământare.

Așezate în spațiul Castelului Cantacuzino, în parc sau în sălile fastuoase dinăuntru, sculpturile cu care vizitatorul se întâlnește comunică divers, dialogând fie cu munții din zare, fie cu zidurile vechi, impunându-și, orgolios, prezența sau șoptind, abia auzit, prin unghere, făcând să reverbereze timpul, aducându-ni-l aproape, viu.

Timpul centenar, devenit timp prezent, pune sculptura de la Castelul Cantacuzinilor dincolo de vremi, în dialog direct cu veșnicia muntelui și a naturii.

Vă aștept cu drag,

Sorina Jecza

Fundaţia Interart TRIADE
Str. Peter Jecza nr. 3
300774 Timişoara
mobil: +40 744 774724

fundatia.triadegmail.com

sorinajecza@gmail.com

www.triade.ro