Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 11/12/2023

Scroll to top

Top

Lansarea albumului de artă Rodica Toth Poiată @ București - UAP

Nistor Laurențiu

Casa de Licitații VikArt vă invită la evenimentul de lansare al albumului de artă, dedicat artistei Rodica Toth Poiată.

Evenimentul va avea loc joi, 27 februarie, ora 18.30, la Casa de Licitații VikArt, str. Luigi Cazzavilan, nr. 12, sector 1, București și este prezentat de: Lucia Valentina Stanciu și Mariana Dragu.

Rodica Toth – Poiată este o pictoriță de origine română, născută în Brașov în anul 1950. În anul 1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timișoara, iar din anul 1996 devine membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Pictură.

Începând cu anul 1977, Rodica Toth Poiată participă la expoziții personale și de grup, atât în România, cât și în străinătate, iar lucrările sale se găsesc în colecții particulare din țară, străinătate și în colecțiile muzeelor din București, Brașov și Tulcea.
A participat la concursuri naționale și internaționale și a fost distinsă cu premii, precum: “Femeia anului 2006”, “Premiul Național Top-Business 2004 pentru performanță, din tabara de creație din Borșa, premiul publicației TopBussines pentru creație 2002 și 2018, Premiul Salonului de Artă Tulcea 1996, Trofeul revistei Ioana pentru implicare în cultură, 2006.

Rodica Toth Poiată este catalogată de criticii de artă ca fiind un „pictor figurativ”, un excepțional portretist al stării, al trăirii general umane, al respirării de gând, al emoției.
Picturile ei reprezintă într-o proporție covârșitoare figuri umane, cu precădere feminine, elemente formale aparținând unui univers real, dar, în chip paradoxal, mesajul picturii sale vine de dincolo de reprezentarea propriu-zisă, de personajele și obiectele din tablou, de dincolo de chipuri și siluete, de armonia culorii.

Culori elegante și compoziții controlate care consolidează explorările tematice ale artistului; conexiuni emoționale între vechi și nou în plastică, în pictura în ulei pe pânză – pensulație fină, tușe impresionante în aceeași perfectă armonie cu transparențe diafane – ; arta Rodicăi Toth Poiată exercită asupra privitorului o fascinație anume, amprenta ei e inconfundabilă, arta sa este un discurs o profunzime aparte, unică în pictura contemporană, un expozeu în imagini formulate compozițional, cromatic astfel încât privitorul să se conecteze și să înțeleagă ceea ce artista comunică la nivelul cel mai înalt al simțirii umane.