Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 30/05/2024

Scroll to top

Top

Paradisul regăsit @ Bucureşti

Paradisul regăsit @ Bucureşti
Nistor Laurențiu

Consiliul Județean Harghita împreună cu Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, sub egida Camerei Deputaților și sub patronajul Dlui Kelemen Hunor, președinte al UDMR, organizează expoziția “Paradisul regăsit  a artistului fotograf Ádám Gyula.

Vernisajul expoziției va avea loc, marți, 5 martie ora 15,00 la Sala Constantin Brâncuși din cadrul Palatului Parlamentului, str. Izvor 2-4.

În deschidere, vor lua cuvântul dl Kelemen Hunor, Președintele UDMR si dl prof. univ. dr Petru Lucaci, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România

Coorganizatori ai evenimentului sunt: Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești  și Academia Maghiara de Arte.

Parteneri: Institutul Liszt – Institutul Maghiar din București.

Parteneri media: Agerpress, Radio România Cultural, Radio România Internațional, CooltNeamt, Modernism, Revista Arta.

Artistul și opera

Ádám Gyula s-a născut în comuna Cârța (jud. Harghita) la data de 28 noiembrie 1961 și a absolvit secția de grafică a Liceului de Artă din Târgu Mureș (1981). Este autorul unor lucrări fotografice cu caracter etnografic, cu precădere din Secuime și zona Ceangăilor din Moldova.

Începând cu 1990, își expune fotografiile în cadrul unor expoziții de grup și personale. Primele succese le-a avut cu fotografii din viața ceangăilor din Moldova și Secuime, respectiv cu cele despre viața autentică a teatrului. Expozițiile sale ulterioare de mare succes (Poetica portretului, Umblându pe meleaguri, Ziua Celor O Mie de Fete Secuience) au fost prezentate în mai multe orașe din Transilvania și în București.

Paradisul regăsit constituie cea mai reprezentativă și valoroasă selecție de până acum a prestigioasei opere al artistului fotograf din Miercurea Ciuc, care aduce pe simeza 60 de fotografii. Expoziția cuprinde în principal compoziții, portretele unei lumi sincere și autentice în care autorul fotograf pătrunde pentru a-i surprinde complexitatea și totodată limpezimea cu infinită grijă, înțelegere, căldură și umor. În cadrele sale, Ádám Gyula ne îngăduie accesul spre un univers de expresivitate, candoare, detașare, spre sinceritatea și luminozitatea oamenilor anonimi ai pământului.

Realizate, cu o tehnică fără greș, cu încadrări perfecte și cu o cromatică armonioasă și subtilă, lucrările din expoziție ce abundă în umor și șăgălnicie, prezintă o lume învelită ca într-un cocon în firescul ei.

Expoziția se poate vizita in perioada 5 – 27 martie 2024, ora 10,00-17,00