Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | august 11, 2022

Scroll to top

Top

Popa Horia

Administrator
Popa Horia
Popa Horia
Adresa: Str. Eminescu Nr. 14 Oradea – România
Tel: +4744 660 330
e-mail: harry.popa@gmail.com

The Bird That Landed-oil on canvas

Pasăre care aterizează – ulei pe pânză

Prezentare Demers Artistic
Un artist complet şi complex

Horia Popa este un artist complet şi complex, un tânăr bătrân renascentist, un veteran şi în acelaşi timp un ucenic aflat între Cer şi Pământ, între Dumnezeul oamenilor şi oamenii lui Dumnezeu.
Şi a venit acum după ce şi-a rostuit reperele de interval şi de până acuma călătorire, la întâlnire şi la sfat, cu veşnica întrebare ‘dacă până acum aşa, de acum, cum ?’

Harului şi darului său de artist i s-a alăturat întotdeauna şi cel de gospodar. Astfel, ctitoriile lui în cele ale designului pe care îl practică ( e şi un excelent designer ) şi-au făcut preaplinul şi îşi văd aproape singure de treabă, dându-i astfel o prietenă dezlegare către tărâmul picturii ca pictură. Dar aceasta pe care el o face cu o mistuire ce aduce împreună ne-lenea cu frenezia ajunge, iată, la o frumoasă maturitate şi îşi cere acum cu insistenţă slobozirea către vămile Cerului.
El ştie că aceasta nu se face oricum, ci cu alegerea Căii păzitoare de rătăcirile ispitelor de altfel-de-cum trebuie.
De aici se arată pentru fiecare dintre pânze câte un alai precum la o nuntă. Un alai în care înţeleapta frică de Dumnezeu se mistuieşte în iubirea de Dumnezeu. Poate de aici găsim explicaţia măiestriei aducerii respectului şi admiraţiei pentru icoane în orizontul calificat al aflării întru egal cu discursul şi demersul artelor vizuale contemporane.
Găsim în fiecare din pânzele sale actările necesare, când voit când manifest, când doar iscate tainic de Duhul împlinirii dintre Artă şi artist, o fascinantă punere împreună în care canonul icoanei se sărbătoreşte împreună cu dramatismul şi disperarea modernismului târziu şi cu libertatea sălbatecă a unui trans-postmodernism eliberat de disputele generate de precocea sa identitate.
Dincolo însă de calităţile intrinsece ale pânzelor sale se află, se pot ghici şi intui hărnicia necesară ca sărbătoarea de acum să fie o sărbătoare a bucuriei, dublată de emoţia alegerii de care pomeneam mai înainte.
Pe care Poartă, prin care Poartă din cele reprezentate de picturile de pe pânzele sale, va trece artistul şi arta sa, vom vedea, va fi de văzut, va fi să vază. Până atunci, suntem cu toţii chemaţi să fim părtaşi la primenirile pentru noua călătorie, alegându-ne fiecare din cei care am avut privilegiul să adăstăm la acest eveniment, una dintre Porţi.
Să fie aceasta cea pe care este zugrăvit şi vrajit un Sfânt Gheorghe încă hotărât să pună capăt Răului, să fie aceasta Arhanghelul de Albastru, să fie aceasta Sfânta Familie, să fie aceasta orizontul ţesut din nenumărate Paradise pierdute şi regăsite, nu ştiu. Ştiu doar că pânzele lui Horia Popa sunt minunate.

prof. univ. dr. Dorel Găină ( G+G )
UAD Cluj-Napoca

(aparut in MODERNISM Tabloid de arta si stil Cosmin Nasui – 23 Mai 2013 )

website link: http://www.facebook.com/horia.popa.5 ,