Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 10/09/2024

Scroll to top

Top

Povești cu chip @ Vâlcea

Povești cu chip @ Vâlcea
Nistor Laurențiu

„Povești cu chip” sau povești din chipuri

Expoziția personală de pictură Aurelian Broască

Vineri, 1 octombrie 2021, la ora 18:00, în Galeria Artex, publicul de artă vâlcean este invitat la vernisajul expoziței „Povești cu chip” a artistului constănțean Aurelian Broască, organizată de Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și filiala Constanța a UAP din România.

Ceea ce surprinde cu adevărat la acest pictor, în marea de abstracțiune a artei contemporane, este abordarea într-o manieră creativă, dar sigură și hotărâtă a genurilor clasice ale artei figurative: portret, peisaj și natură statică. „Aurelian Broască optează pentru ele explicit, fără ezitare, le explorează, le încarcă cu nostalgie, le descoperă atmosfera şi sugerează privitorului existenţa unei frumuseţi tainice a chipurilor, a lucrurilor şi a locurilor ce se află dincolo de imaginea creată pe pânză”, mărturisește despre el criticul de artă Luiza Barcan.

Modul în care abordează însă Aurelian Broască aceste genuri ale figurativului este, cum spuneam unul creativ, ce poate fi caracterizat drept postmodern și chiar narativ, în sensul în care ele se situează la limita dintre esențializarea lumii percepute și conceptualizarea abstractă, accentuând detaliul expresiv în detrimentul spațialității lumii concrete. „Artistul experimentează, în același timp, un limbaj cromatic prin care crează o ambianță, ce ajunge în unele lucrări până aproape de o monocromie de albastru, roșu sau violet, fără cezuri sau contrapuncte violente, ce generează o atmosferă învăluitoare. Intenția artistului de a povesti o remarcăm în fiecare lucrare a sa ce are la bază o întâmplare, o poveste, o amintire”, după cum remarca criticul Roxana Bărbulescu.

Prin urmare, vă așteptăm negreșit să descoperiți și să descifrați în noua expoziție de la Galeria Artex „Poveștile cu chip” ale unui artist ce încearcă să rescrie, în felul său personal, canoanele artei figurative.