Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/11/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Reflecții critice în artele vizuale din România +/- un secol @ MNAC[:]

[:ro]Reflecții critice în artele vizuale din România +/- un secol @ MNAC[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Între-viziuni: Reflecții critice în artele vizuale din România +/- un secol

Colocviu public | vineri 2 noiembrie | ora 18:30.
Muzeul Național de Artă Contemporană (lobby/cafenea)
Intrarea din Calea 13 Septembrie, Bucureşti.
INTRARE LIBERĂ

Participanți: Călin Dan, Ruxandra DemetrescuCatalin GheorgheDaria Ghiu, Adrian Guță, Mara RatiuSzékely Sebestyén György (Sebö)
Moderator: Horea Avram

Colocviul îşi propune să analizeze critic diversele manifestări şi simptome ale artei contemporane din România şi din lume în contextul socio-cultural recent. Temele de discuție au o dublă dimensiune, istorică şi prospectivă. Pe de o parte, ne propunem să urmărim manifestările avangardelor, neo-avangardelor şi experimentelor artistice din ultimii 100 de ani şi să înțelegem care este moştenirea acestora, rezonanța lor în producția artistică actuală. Pe de altă parte, ne propunem să considerăm efectele acestei istorii centenare ca sursă a unei reflecții cu privire la transformările din artă şi societate, mai exact, ca repere ale unei încercări de a anticipa direcțiile producției artistice viitoare şi posibilele perspective ale discursului teoretic.

În acest sens, vom încerca să răspundem unor întrebări, precum:
În ce măsură putem vorbi de modernism ca de un proiect eşuat? În ce constă – văzută din perspectiva actuală – tensiunea dintre tradiție şi modernitate? Căror factori se datorează recurența atitudinilor conservatoare şi antimoderne? Cât de sustenabil este discursul artistic politizat de azi? Ce rol are arta românească şi est-europeană de azi în contestarea modelului dominant occidental? Cum înțelegem revenirea discursului asupra esteticii, abandonat şi condamnat de postmodernism şi ce efect are – dacă are – asupra artei actuale? De ce întâlnim astăzi atât de multă artă de proastă calitate? Cum percepem situația în care se pare că „anything goes”? Putem vorbi de o criză a artei actuale? Ce rol au instituțiile, sectorul independent şi critica de artă în aceste transformări? Dar piața de artă şi realitatea politică? Ce aşteptări avem de la artă şi de la discursul critic în următorii ani?

Aceast eveniment face parte din proiectul „100 la 100: Memorie şi prospecție +/- un secol”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Parteneri: MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană.
Identitate eveniment: Elena Dobîndă.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Contact: contactccis2017@gmail.com, https://cc-is.org/
#cofinantatdeAFCN #MNAC #CCIS #artacontemporana

[:]