Retrospectivă de pictură şi desen Neculai Iorga @ Cercul Militar National
La Cercul Militar National, in sala Galeria Artelor, in perioada 2 – 15 mai 2024 va avea loc expozitia retrospectiva de pictura si desen a Maestrului Neculai Ghe. IORGA!
Vernisajul va avea loc in data de 8 mai, ora 18.
Program zilnic de vizitare in intervalul orar 11 – 19, cu exceptia zilei de 5 mai crt., cand expozitia va fi inchisa.
Va asteptam cu placere!
Sala „Galeria Artelor” a Cercului Militar Național va găzdui miercuri 8 mai, ora 18, vernisajul expozitiei artistului Neculai Iorga.
Robust şi entuziast, volubil şi hâtru, cordial cu domnii şi curtenitor până la galanterie cu doamnele, Iorga este un personaj plăcut şi stenic în orice societate. Stăpânind o bogată experienţă de viaţă, posedând un imens muzeu imaginar, o bibliotecă şi o discotecă vastă – la ale căror volume sau înregistrări poate face oricând referire, emiţând judecăţi de valoare de expert în materie – pictorul este un om cult şi un interlocutor avizat în aproape orice domeniu al creativităţii umane. Amintirile sale din călătorii sau din timpul simpozioanelor de artă sunt savuroase şi pot oricând oferi subiecte pentru romancieri sau regizori în căutare de teme potrivite pentru tragi-comedii. Căci, orice relatare a lui Iorga este împănată cu atâta umor şi autoironie încât cu greu îţi poţi stăpâni râsul şi din orice situaţie neplăcută el poate extrage partea bufă care elimină reziduurile întunecate.
La fel este Neculai Gh. Iorga şi în pictură: colorist de mare forţă, pasionat de tonalităţile contrastante fără a cădea în distonanţe, pânzele sale transmit totdeauna bucuria de a trăi şi revelă frumuseţea tuturor celor înconjurătoare, fie că acestea aparţin frumosului natural sau al celui artificial, creat de om. Mânuitor înveterat al minei de grafit sau al cărbunelui, desenele sale sunt sinteze de mişcare sau de peisaj. Fără a se desprinde de motivul natural, el ajunge la un magnific şi definitiv sintetism doar din câteva linii, aşternute cu nerv, pe suprafaţa imaculată a coalei de hârtie sau a pânzei. Dar această capacitate de a simplifica şi de a prezenta concis un colţ de natură sau o descompunere a zborului păsărilor sau al pegaşilor nu îl cufundă în ermetism. Dimpotrivă, este un mijloc de a elimina balastul de ornamente şi de a păstra esenţele, uneori cu mari valori decorative intrinseci. După aceea revine cu nuanţele potrivite spre a vibra suprafaţa. Nu lucrează doar cu pete de culoare, plasate aleator, ci totdeauna acestea sunt grăniţuite de ductul negru al compoziţiei grafice prealabile. În acest fel, unele dintre lucrările sale împrumută ceva din calităţile vitraliului medieval. De altfel, în ulei sunt păstrate transparenţe şi luciri vitroase ce-şi au originea în acuarelă, tehnică pe care, de asemenea, o stăpâneşte la perfecţiune. – Adrian-Silvan Ionescu, 2022)
Neculai Ghe. Iorga
Născut la 2 mai 1933, la Galaţi, Neculai Ghe. Iorga este absolvent al Institutului de arte plastice „Nicolae Grigorescu”, din Bucureşti, promoţia 1958.
De la absolvirea facultăţii a avut o prezenţă regulată pe simezele expoziţiilor, atât personale, cât şi de grup (municipale, republicane, saloane oficiale).
Lucrările sale au fost prezente nu numai în expoziţiile româneşti, ci şi peste hotare (Anglia, Lituania, Germaniua, Austria, Italia, Franţa şi Bulgaria).
Lucrările sale se regăsesc în colecţii publice (MNAR, Muzeul Simu, Muzeul Brukental, Muzeul de artă din Craiova, Galeria Guggenheim din Londra, Galeria Graficienilor din New York, Galeria Krems din Austria), dar şi în numeroase colecţii private din Europa, Statele Unite şi China.
Lucrări majore de artă monumentală realizate de pictorul Iorga pot fi admirate în Blaj şi Mediaş.
Comentarii recente