Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 15/04/2024

Scroll to top

Top

Rezidențiat pentru un artist român, pus la dispoziție de Ministerul Culturii din Marele Ducat de Luxemburg, în perioada iulie-septembrie 2019

Rezidențiat pentru un artist român, pus la dispoziție de Ministerul Culturii din Marele Ducat de Luxemburg, în perioada iulie-septembrie 2019
Nistor Laurențiu

Ministerul Culturii din Marele Ducat de Luxemburg, în cadrul programului Artiști-în-Rezidență, oferă tinerilor artiști străini posibilitatea de a locui gratuit, timp de 3 luni (iulie-septembrie 2019), într-un studio de 41,25 mp situat în Anexa Castelului Bourglinster, aflat la 15 minute depărtare de orașul Luxemburg. Clădirea dispune și de un spațiu multifuncțional de cca. 100 mp care poate fi folosit ca galerie, studio sau spațiu pentru reprezentanții artistice.

Programul de rezidențe a fost creat cu scopul de a oferi artiștilor posibilitatea de a aloca timp și spațiu de reflecție, cercetare, prezentare sau realizarea unor lucrări de artă într-un cadru nou, de a se familiariza cu arta și cultura luxemburgheză și de a stabili contacte cu vibranta comunitate artistică locală.

Programul Artiști-în-Rezidență se adresează tuturor artiștilor, indiferent de vârstă sau domeniu artistic  (arte vizuale, design, fotografie, modă, noile media, arte performative, muzică etc.), care:

 • se pot dedica exclusiv rezidenței artistice pe toată perioada de desfășurare a acesteia;
 • își pot gestiona în mod autonom rezidența;
 • respectă regulile aferente spațiului în care se desfășoară rezidența;
 • obțin o viză valabilă.

Procesul de selecție este gestionat de către Ministerul Culturii din Marele Ducat de Luxemburg, iar selecția este realizată de un juriu de profesioniști în domeniul cultural, pe baza unor criterii precum relevanță, originalitate, calitate artistică și complementaritatea cu ceilalți artiști aflați în rezidență.

Artiștii care doresc să se înscrie în procesul de selecție pot să transmită un dosar de candidatură, care trebuie să conțină:

 • Datele de contact ale artistului;
 • Copia actului de identitate sau a pașaportului (în termen de valabilitate);
 • Prezentarea profilului de artist;
 • Prezentarea proiectului pe care artistul dorește să îl realizeze în cadrul rezidenței;
 • Portofoliul artistului (cataloage, DVD, exemplare de prezentare sau copii xerox).

În cadrul programului, Ministerul Culturii din Luxemburg pune la dispoziția artiștilor rezidenți:

 • cazare gratuită, pentru o perioadă maximă de 3 luni, într-un studio cu baie proprie, lenjerie de pat și prosoape, și bucătărie comună;
 • pachet de bun venit constând în intrări gratuite la muzee și ghiduri culturale și turistice;
 • sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielile de ședere – 1.000 euro/lună;
 • sprijin financiar pentru achiziția de materiale de lucru – 250 euro.

Artistul rezident va suporta costurile de transport internațional, precum și pe cele cu asigurarea medicală, de răspundere civilă, asigurarea de viață și repatriere (valabile pe toată durata rezidenței).

Termenul limită pentru transmiterea dosarului de candidatură este 23 mai 2019.

Dosarele de candidatură se trimit la adresa driae@cultura.ro, în limba engleză sau franceză.

NotăMinisterul Culturii și Identității Naționale din România va transmite către Ministerul Culturii din Luxemburg doar dosarele de candidatură complete și care îndeplinesc condițiile de participare.

Artistul căștigător va primi o notificare prin poștă sau poștă electronică.

Informații suplimentare pot fi obținute accesând link-ul https://mc.gouvernement.lu/fr/Domaines/residences-artiste.html și în documentul anexat.

Găzduirea artistului român se face în cadrul acestui program de rezidență artistică a fost inițiat în baza Programului de schimburi în domeniile științei și tehnologiei, educației, culturii și sportului semnat între Guvernul României și Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg pentru anii 2016-2021.

Vă rugăm consultați fișierele atașate:

Artist-in-Residence programme – EN

Articol preluat din:
http://www.cultura.ro/rezidentiat-pentru-un-artist-roman-pus-la-dispozitie-de-ministerul-culturii-din-marele-ducat-de?fbclid=IwAR2h7SJwqN6fwtdkXJkv6XdgjJZYjUkTH7dJSjFCJEkFt0_2kI0NxYKU8Ls