Salonul Internațional al Sticlei | ediția 36 | 2024
Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la deschiderea salonului:
Vineri, 10 mai, ora 19:00
Galeria ORIZONT
#vernisaj#salonulsticlei#art#expozitie#artacontemporana
Organizatori: Uniunea Artiștilor Plastici | Filiala Arte Decorative – București
Curatori: Ioana Stelea & Mihai Băncilă
Coordonator științific: Ana Negoiță
Coordonator PR: Corina Gliga
––––––––––––––––––––––––––––
Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează în perioada 10 mai – 14 iunie 2024, prin filiala Arte Decorative, cea de-a 36-a ediției a Salonului Internațional al Sticlei. Deschiderea oficială a salonului va avea loc în data de 10 mai, de la ora 19.00, la Galeria ORIZONT din București.
Ediția din 2024 a Salonului Internațional al Sticlei propune o expoziție colectivă care include aproximativ 100 de artiști, cuprinzând nume de referință din domeniu, dar și o secțiune dedicată studenților; artiști a căror practică integrează această arie atât de specială și dificilă a artelor decorative: sticla. Totodată, ediția curentă se remarcă printr-o participare internațională impresionantă, cu o structură curatorială organizată pe două categorii distincte: artiști consacrați și studenți.
Ideea constituirii unui salon dedicat sticlei a prins contur în anul 1988, fiind inițiată de un grup de artiști coagulați în jurul unuia dintre cele mai cunoscute și apreciate nume din domeniu, regretatul maestru Vladimir Cioroiu. Scopul principal care a stat la baza creării acestui salon a fost acela de a re/aduce arta sticlei în atenția publicului și a specialiștilor, să recalibreze poziția acestor practici în matca artelor decorative.
Curatorii celei de a 36-a ediții a Salonului Internațional al Sticlei aduc în prin plan un concept curatorial elaborat, care acomodează printr-un exigent proces de selecție, discursuri
artistice extrem de diferite, structurând astfel un traseu expozițional care are capacitatea de a prezenta lucrări relevante și perfect sincronizate cu practicile contemporane din domeniul
sticlei, dar și cel specific artelor decorative. Echipa curatorială si-a propus să atragă atenția asupra acestei forme de artă, fragilă și puternică, în același timp; asupra unei întregi serii de artiști contemporani, chiar din diferite generații, care se încăpățânează să propună lumii artistice contemporane un material cu o istorie milenară, versatil, dar cu fabuloase abilități de a se adapta și răspunde esteticii contemporane.
Dintre numele importante ale participanților internaționali prezenți în expunerea acestei ediții amintim: Anna Mlasowky (SUA), Plamen Kondov (Bulgaria), Monica Naydenova (Bulgaria) Ramona Pauli (Germania) și Rebbeca Tanda (Germania), dar și artiști români deja extrem de apreciați și recunoscuți internațional precum Alexandra Mureșan sau Matei Negreanu, care activează la Paris.
––––––––––––––––––––––––––––
Ioana Stelea este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, promoția 2012, având specializarea în sticlă.
Începând cu anul 2012, Ioana este cadru didactic al Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design. Activitatea expozițională a artiste este una extrem de complexă, aceasta participând la numeroase expoziții, conferințe și simpozioane de prestigiu din România, Bulgaria, Germania, Cehia, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Italia, Finlanda, Olanda, Letonia și India.
Lucrările Ioanei Stelea se află deja în importante colecții publice și private din țară și străinătate.
Mihai Băncilă este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, departamentul Ceramică – Sticlă – Metal, s-a format drept un artist multidisciplinar, care lucrează în sticlă, dar cu un portofoliu care include pictură, grafică și ilustrație. A participat la numeroase expoziții de grup din țară și străinătate precum: „Continuitate în Artele Focului”, București, 2014; „Salonul Sticlei”, Galeria Orizont, București, „Artele Focului”, Galeria Apollo, București, 2007; „Salonul Municipal al Artelor Decorative”, Galeria Apollo, București, 2003; European Glass Context, Bornholm, Danemarca, 2012. A primit premiul al – II- lea pentru Artele Focului în 2002 și premiul Salonului Sticlei în 2003, fiind nominalizat în cadrul aceluiași eveniment expozițional în 2022. Portofoliul curatorial include proiecte precum: SNAC 2022 – Salonul Național de artă Contemporană, secțiunea Arte Decorative și Salonul Sticlei 35, ediție în memoriam Vladimir Cioroiu . Mihai Băncilă a fost parte din echipa de organizare a expoziției „Arte în București” 2022, fiind directorul de creație al acesteia.
Eveniment susținut de FILDAS ART și CATENA, prin Programul CATENA pentru ARTĂ
Detalii pe: Salonul International al Sticlei |
Comentarii recente