Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

SCAF – FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ DE LA SIBIU

SCAF – FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ DE LA SIBIU
Doctor

Vă așteptăm la SCAF – FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ DE LA SIBIU 16-30 SEPTEMBRIE 2023
👉cel mai mare eveniment cultural diplomatic din România
👉peste 125 de artiști din 22 de țări de pe 5 continente
👉cea mai amplu festival de artă contemporană
👉peste 50 de parteneri: ambasade, muzee, galerii și alte instituții

SCAF 2023 eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe.

SCAF 2023 – Sibiu Contemporary Art Festival – IN│TOUCH
16-30 septembrie 2023

Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, în parteneriat cu Ministerul Culturii și sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe organizează în perioada 16 – 30 septembrie 2023 Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival).

Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal și președinte SCAF a subliniat: „Deschidem din acest an la Sibiu, împreună cu Asociația Brukenthal von Studio un amplu festival internațional de artă contemporană sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, și mulțumesc pe această cale doamnei ministru Luminița Odobescu. SCAF este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, cu o atenție și grijă specială din partea doamnei ministru Raluca Turcan, căreia îi mulțumim de asemenea și cu suportul Primăriei Municipiului Sibiu și a doamnei primar Astrid Cora Fodor. Fondurile de organizare a Festivalului sunt din sponsorizări și din bugetul Muzeului Național Brukenthal. Este cel mai important eveniment cultural-diplomatic din țara noastră dar și cel mai amplu dacă ne referim la tehnicile expuse: de la structuri vizuale clasice – pictură, sculptură, grafică – până la instalații multimedia, instalații de obiect și instalații imersive, NFT, artă foto-video și practici artistice experimentale. Mulți dintre artiști expun pentru prima dată în România. Este totodată cel mai important eveniment expozițional din istoria orașului nostru! Sunt peste 125 de artiști din peste 22 de țări de pe 5 continente. Avem peste 50 de parteneri: Ambasade, muzee, galerii și alte instituții din țară și din străinătate. Doresc să mulțumesc sponsorilor care s-au implicat dar și echipei Festivalului. Mulțumesc domnului Constantin Chiriac pentru punerea la dispoziție a spațiului Habitus și domnului Ovidiu Dragoman pentru punerea la dispoziție a spațiului din Turnul Sfatului. Ediția din acest an va aduce și o expoziție interesantă în Podul Palatului Brukenthal din Piața Mare. O altă surpriză pe care o vom anunța este colaborarea dintre Muzeul Național Brukenthal și Multivers X, sibienii noștri. Împreună vom avea un bilet special de vizitare! Așa cum am anunțat vom avea o serie de conferințe în materie de artă și arhitectură și vom deschide și un nou punct de vânzare a produselor de brand la Muzeul de Artă Contemporană. Să fie o ediție frumoasă în care să ne apropiem și să promovăm arta contemporană. Să realizăm viitoare parteneriate, să legăm prietenii și să ne cunoaștem mai bine unii cu ceilalți. Vă invităm la SCAF în perioada 16-30 septembrie 2023!”
Conceptul festivalului cartografiază practicile artiștilor contemporani români din țară și din diaspora, având un caracter inter-generațional.
SCAF are o extensie internațională integrând elemente de diplomație culturală reprezentate de participarea unor artiști străini cu sprijinul Ambasadelor din României: China, Japonia, Polonia, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Uruguay, Emiratele Unite Arabe, Georgia. Expozițiile și evenimentele din cadrul festivalului ne invită să parcurgem o multitudine de spații culturale din Sibiu, precum spațiile Muzeului Național Brukenthal (Palatul Brukenthal, Casa Albastră, Muzeul de Artă Contemporană) dar și spații partenere conexe (Turnul Sfatului, Centrul Cultural Habitus), acest itinerar având scopul de a oferi publicului o experiență completă în interacțiunea cu diversitatea mediilor și discursurilor vizuale contemporane.
Festivalul deschide o platformă de cercetare și de dialog cu inserții internaționale între artiști, arhitecți, curatori, critici de artă, manageri de instituții culturale și platforme culturale independente cât și specialiști din muzee care vor completa programul expozițional cu o serie de conferințe și prelegeri.
IN|TOUCH, tema festivalului pentru ediția curentă este o metaforă a inter-conectivității și interactivității limbajului cultural contemporan. Tema a fost generată de dorința de a sonda acele elemente specifice fiecărui discurs artistic care se intersectează creând rețele de conținut atât la nivelul discursului, cât și la nivelul tematicii și cercetării problemelor contemporane. Este o temă gândită să ofere modele și practici de interacțiune conceptuală a publicului cu arta văzută din perspectiva unei structuri culturale epidermice profund contextualizată și receptivă la dinamica contemporaneității. Arta contemporană reflectă fidel probleme actuale, fiind un mediu ce oferă libertatea de a rezona senzorial și afectiv cu diversitatea de opinie și conținut într-un context cosmopolit și interdisciplinar. Această abordare nu restricționează selectiv amploarea manifestărilor artistice ci dimpotrivă deschide arii vaste având setat drept principal obiectiv expunerea expansivității și varietatea anacronică a practicilor artistice care se manifestă simultan în peisajul cultural autohton și internațional.
Aceste premise generează la nivelul expozițiilor, dar și a evenimentelor corelate diverse subteme, diverse abordări stilistice, diverse materialități chiar diverse pattern-uri de utilizare a spațiilor publice și private.
În timp dorim ca acest festival să devină un laborator de cercetare curatorială care să genereze modele expoziționale, de selecție și în același timp să sincronizeze atât gândirea curatorială cât și discursurile artistice românești cu cele internaționale, care să se implementeze apoi la nivel instituțional cât și mediile culturale alternative.
SCAF este o inițiativă condusă de Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal – președinte SCAF și Ilie Mitrea, președintele al Asociației Brukenthal von Studio. Curatorii ediției curente sunt Ana Negoiță, Alexandra Runcan și Tudor Zbârnea, curatorul expoziției artiștilor din Republica Moldova, țară invitată în acest an la SCAF.
Conceptul grafic îi aparține artistului Laurențiu Midvichi.

Ambasada Republicii Moldova în România Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iasi Crama JelnaMuzeul Municipal „Regina Maria” Iași Raluca TurcanMinisterul Culturii Ministerul Culturii al Republicii Moldova Embassy of Slovenia in Bucharest Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania Instytut Adama Mickiewicza Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute Primăria Municipiului Iași Primăria Municipiului Sibiu Hotel Ramada Sibiu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău Embassy of JAPAN in Romania Ambasada Irlandei Bucureşti / Irish Embassy Bucharest British Embassy Bucharest Austrian Embassy Bucharest Embassy of Slovenia in Bucharest Embassy of Finland in Bucharest – Ambasada Finlandei la Bucureşti Ambasada Libanului din București / Embassy of Lebanon in Bucharest Art Safari Bucharest Zaha Hadid Architects JT Diana Baciuna Sergiu Prodan Etihad Modern Art Gallery Leilei Chen Centrul Cultural Arab Sidra Oradea Heritage Goethe-Institut Jono Dry Art