Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 04/03/2024

Scroll to top

Top

URBIS CIVITAS @ Bistriţa - UAP

URBIS CIVITAS @ Bistriţa
Doctor

Expoziția de picturã și desen ,,URBIS CIVITAS” – la Complexul Muzeal Bistrița

• Expoziționalul Civitatis Bistricie reunește perspectivele unui burg prezentat prin surse istorice ca fiind cel mai frumos burg din Transilvania, iar prin surse contemporane ca fiind prea puțin cunoscut. Construind un imaginar artistic, o prezentare plastică, o viziune poetică despre Bistrița, pictorul Sever Moldovan ne oferă încrederea în farmecul unui loc, ne restituie încrederea de a privii cu ochii noștri ceea ce este în jurul nostru, să avem încredere în ceea ce vedem, și de ce nu, să avem încredere în ceea ce imaginăm, fără să căutăm clișeul imagistic promovat publicitar sau prin rețele de socializare. Artistul cultivă o revenire la simplitate, o întoarcere la sinceritatea descoperirii și bucuria lucrurilor apropiate, fără alergarea spre căutarea fericirii în exotismul lumilor îndepărtate.

• Cu pasul prin Bistrița intrăm în atmosfera intramuros a cetății prin pasajele burgului pe care umbrele arcadelor prind conturul unor ceasuri solare, iar orizontul aduce aluzia marilor treceri. Pasajele orașului istoric devin în interpretările artistului veritabile tuneluri ale timpului în care clarul și obscurul își dispută spațialitatea și profunzimea temporalității.

• Centrul de interes al comunității, reperul vizual al întregului, punctul zero al orașului este biserica din Piața Centrală la care orizontalitățile au evoluat spre verticalități, iar vectorizarea înaltului ne trasmite o atitudine. Este invitația schimbării perspectivei, de la nivelul privirii umane spre Ochiul Domnului în înaltul cerului, iar provocarea continuă cu fiecare din edificiile religioase trecute prin paleta artistului.

• Artistul Sever Moldovan are un demers plastic închegat, maturizat la intersecția dintre construcția rațională și sensibilitatea cromatică, iar subiectele sale inspirate constant, pasionat și cu expertiză din atmosfera expresivă a Bistriței și a burgurilor Transilvaniei, îl recomandă ca un veritabil maestru al vedutelor contemporane.

(…din prezentarea istoricului de artă, Vasile Duda)