Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | decembrie 16, 2017

Scroll to top

Top

ALMA REDLINGER 08.03.1924 – 02.02.2017

ALMA REDLINGER  08.03.1924 – 02.02.2017
Administrator
S-a stins o stea a picturii româneşti

“Seria neagră a marilor artişti care ne părăsesc, rând pe rând, a mai adăugat un nume de referinţă pentru arta românească modernă şi contemporană. Noaptea trecută s-a stins, la vârsta de 93 de ani, pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger. Prezenţă activă, tonică, mereu la curent cu viaţa culturală, neîngenuncheată până la această venerabilă vârstă, Alma Redlinger a pictat şi a desenat până aproape de sfârşitul vieţii cu fervoare şi bucurie, transformându-şi atelierul de creaţie într-un adevărat altar al artei. Creaţia ei s-a impus de-a lungul vremii ca expresie personală şi originală, dar şi ca o punte între marea şcoală de pictură interbelică şi pictura secolului XXI. Artista a iubit natura dar şi-a îndrăgit în egală măsură universal intim al studioului de creaţie, a excelat în tehnica uleiului pe pânză dar şi în grafica de şevalet. Ca genuri, natura statică, cu predilecţie, dar şi portretul ori peisajul i-au fost preocupări constante de-a lungul carierei. Investigând fiecare dintre aceste teme clasice cu viziunea artistului modern, artista a creat o operă de sinteză, originală şi unică.
Alma Redlinger s-a născut pe 8 martie 1924, la Bucureşti, a urmat Academia Liberă de artă  a lui M.H. Maxy între anii 1940-1944, și în 1945 la Guguianu, unde l-a avut profesor tot pe M.H. Maxy, a expus pentru prima oară în 1945, la Salonul oficial de toamnă. A fost membră al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1951 şi a Academia Italia delle Arti e delle Lavoro, din 1980. De-a lungul prodigioasei sale cariere, artista a deschis zeci de expoziţii personale în România şi peste graniţe, multe dintre ele chiar în ultimii ani, a participat la prestigoase salone naţionale şi internaţionale, a primit numeroase premii, printre care se cuvin menţionate: Premiul Ministerului Artelor în 1946, Premiul III la Festivalul Mondial al Tineretului în 1953, Medalia de Aur a Academiei Italia delle Arti e delle Lavoro în 1985, Premiul “Marcel Iancu” pentru arte plastice 2003-2004, acordat de Federaţia Comunităţii Evreieşti din România. În 2004 i s-a decernat Ordinul Cultural în gradul de COMANDOR, categ. C Arte Plastice, iar în 2011, MS Regele Mihai i-a acordat Decoraţia Nihil Sine Deo.
Alma Redlinger a participat pentru ultima dată la un eveniment cultural în decembrie 2016, la Muzeul Naţional de Artă al României, unde a avut loc simpozonul dedicat Şcolii de Pictură a lui M.H. Maxy, unde artista le-a avut colege, între alţii, pe Eva Cerbu, Maria Constantin, Yvonne Hasan şi Lelia Zuaf David.
Alma Redlinger s-a bucurat întrega-i viaţă de o familie solidară şi iubitoare, care i-a înţeles menirea şi i-a fost alături. Cel mai bine îi descrie demersul soţul şi partenerul său de o viaţă, Ladislau Redlinger, în aceste cuvinte, desprinse din prefaţa albumului „Alma Redlinger – Grafica” (Bucureşti – 2015), semnat de Ileana Redlinger şi Daria Simion: „În drumul ei spre Frumuseţe mai foloseşte nişte instrumente: Adevărul şi Iubirea. Când Ileana şi Daria, fetele noastre, au început să desfacă mapele cu desene din documentări, am simţit o mare bucurie să revăd tinereţea noastră! Fiecare desen, acuarelă, detaliu e o lume, un colţ din ţara noastră şi fiecare arată adevărul lumii şi iubirea pictoriţei pentru ea”.
Alma Redlinger va fi incinerată vineri, 3 februarie 2017, ora 11.00, la Crematoriul Vitan Bârzeşti.
Sincere condoleanţe familiei îndurerate!”

Text de Luiza Barcan

 

Anunț important

privind actualizarea informațiilor personale de contact din baza de date,

Vă rugăm să ne transmiteți următoarele date pentru a putea actualiza baza de date a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, astfel: adresa de email; numere de telefon (fixe, mobile, atelier, etc); adresa de corespondență (de preferat copie după actul de identitate). Toate aceste informații vă rugăm să ni le trimite-ți la adresa de e-mail hr@uap.ro

privind transmiterea datelor pentru legitimații,

Pentru preschimbarea/tiparirea legitimațiilor noi de tip CARD, va rugăm să trimite-ți fotografia portret ăn format 3/4 cm cât și copia actului de identitate doar la adresa de e-mail: legitimatii@uap.ro Datele trimise către oricare alta adresă de email din domeniul @uap.ro, nu garantează că acestea ajunge la HR pentru prelucrare și tipărire, pentru ridicarea ei este necesară plata cotizației la zi.

 Vă reamintim că puteți să vă creați propria pagină de autor pe WWW.UAP.RO, astfel trimite-ți pe adresa de e-mail webmaster@uap.ro următoarele documente:
  • fotografie autor 1 buc.; fotografie lucrare reprezentativă 1 buc.; CV în română și CV în engleză; date de contact, adresă, telefoane (fix, mobil), adresă de e-mail, adresă site; scurt text critic sau de autor în română și engleză.