Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iunie 29, 2017

Scroll to top

Top

ALMA REDLINGER 08.03.1924 – 02.02.2017

ALMA REDLINGER  08.03.1924 – 02.02.2017
Administrator
S-a stins o stea a picturii româneşti

“Seria neagră a marilor artişti care ne părăsesc, rând pe rând, a mai adăugat un nume de referinţă pentru arta românească modernă şi contemporană. Noaptea trecută s-a stins, la vârsta de 93 de ani, pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger. Prezenţă activă, tonică, mereu la curent cu viaţa culturală, neîngenuncheată până la această venerabilă vârstă, Alma Redlinger a pictat şi a desenat până aproape de sfârşitul vieţii cu fervoare şi bucurie, transformându-şi atelierul de creaţie într-un adevărat altar al artei. Creaţia ei s-a impus de-a lungul vremii ca expresie personală şi originală, dar şi ca o punte între marea şcoală de pictură interbelică şi pictura secolului XXI. Artista a iubit natura dar şi-a îndrăgit în egală măsură universal intim al studioului de creaţie, a excelat în tehnica uleiului pe pânză dar şi în grafica de şevalet. Ca genuri, natura statică, cu predilecţie, dar şi portretul ori peisajul i-au fost preocupări constante de-a lungul carierei. Investigând fiecare dintre aceste teme clasice cu viziunea artistului modern, artista a creat o operă de sinteză, originală şi unică.
Alma Redlinger s-a născut pe 8 martie 1924, la Bucureşti, a urmat Academia Liberă de artă  a lui M.H. Maxy între anii 1940-1944, și în 1945 la Guguianu, unde l-a avut profesor tot pe M.H. Maxy, a expus pentru prima oară în 1945, la Salonul oficial de toamnă. A fost membră al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1951 şi a Academia Italia delle Arti e delle Lavoro, din 1980. De-a lungul prodigioasei sale cariere, artista a deschis zeci de expoziţii personale în România şi peste graniţe, multe dintre ele chiar în ultimii ani, a participat la prestigoase salone naţionale şi internaţionale, a primit numeroase premii, printre care se cuvin menţionate: Premiul Ministerului Artelor în 1946, Premiul III la Festivalul Mondial al Tineretului în 1953, Medalia de Aur a Academiei Italia delle Arti e delle Lavoro în 1985, Premiul “Marcel Iancu” pentru arte plastice 2003-2004, acordat de Federaţia Comunităţii Evreieşti din România. În 2004 i s-a decernat Ordinul Cultural în gradul de COMANDOR, categ. C Arte Plastice, iar în 2011, MS Regele Mihai i-a acordat Decoraţia Nihil Sine Deo.
Alma Redlinger a participat pentru ultima dată la un eveniment cultural în decembrie 2016, la Muzeul Naţional de Artă al României, unde a avut loc simpozonul dedicat Şcolii de Pictură a lui M.H. Maxy, unde artista le-a avut colege, între alţii, pe Eva Cerbu, Maria Constantin, Yvonne Hasan şi Lelia Zuaf David.
Alma Redlinger s-a bucurat întrega-i viaţă de o familie solidară şi iubitoare, care i-a înţeles menirea şi i-a fost alături. Cel mai bine îi descrie demersul soţul şi partenerul său de o viaţă, Ladislau Redlinger, în aceste cuvinte, desprinse din prefaţa albumului „Alma Redlinger – Grafica” (Bucureşti – 2015), semnat de Ileana Redlinger şi Daria Simion: „În drumul ei spre Frumuseţe mai foloseşte nişte instrumente: Adevărul şi Iubirea. Când Ileana şi Daria, fetele noastre, au început să desfacă mapele cu desene din documentări, am simţit o mare bucurie să revăd tinereţea noastră! Fiecare desen, acuarelă, detaliu e o lume, un colţ din ţara noastră şi fiecare arată adevărul lumii şi iubirea pictoriţei pentru ea”.
Alma Redlinger va fi incinerată vineri, 3 februarie 2017, ora 11.00, la Crematoriul Vitan Bârzeşti.
Sincere condoleanţe familiei îndurerate!”

Text de Luiza Barcan

 

Anunț

ANUNȚ TITULARIZĂRI 2017 PENTRU MEMBRII U.A.P. DIN ROMÂNIA

În perioada 10 iunie – 10 iulie 2017 se vor depune dosarele (acte și portofoliu artistic) în vederea titularizării în UAP din România a membrilor stagiari, la secretariatele filialelor din București și teritoriu.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite și avizate conform noului Regulament de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România, disponibil pe site-ul UAP – www.uap.ro, până la data de 25 iulie 2017, la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4.

Pentru filialele din București, dosarele se vor depune la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, București, de  luni până joi, între orele 10.00-15.00 și vineri, între orele 10.00 – 13.00.

ATENȚIE!!!

Perioada de stagiatură este de minim doi ani şi maxim cinci ani de la data intrării în UAP.
În sesiunea de titularizare 2017 se pot înscrie numai cei care au dobândit calitatea de membru stagiar în anul 2014 și 2015.

http://uap.ro/anunt-titularizari-2017-pentru-membrii-u-a-p-din-romania/
http://uap.ro/regulament-pentru-primiri-si-titularizari-in-uap/


Vă informăm că s-au afișat - Rezutatele Comisiei Naționale de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România 2017, lista este disponibilă la: http://uap.ro/rezultatele-lucrarilor-comisiei-nationale-de-primiri-si-titularizari-2017/


Vă reamintim că puteți să vă creați propria pagină de autor pe WWW.UAP.RO, astfel

trimite-ți pe adresa de e-mail webmaster@uap.ro următoarele documente:

  • fotografie autor 1 buc.
  • fotografie lucrare reprezentativă 1 buc.
  • CV în română și CV în engleză
  • date de contact, adresă, telefoane (fix, mobil), adresă de e-mail, adresă site
  • scurt text critic sau de autor în română și engleză

Reamintim celor interesați să își preschimbe legitimațiile vechi în noul model tip card, necesitatea de a transmite pe adresa de e-mail hr@uap.ro a unei fotografii portret si copia actului de identitate, pentru ridicarea ei este necesară plata cotizației la zi.