Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | februarie 25, 2017

Scroll to top

Top

ALMA REDLINGER 08.03.1924 – 01.02.2017

ALMA REDLINGER  08.03.1924 – 01.02.2017
Administrator
S-a stins o stea a picturii româneşti

“Seria neagră a marilor artişti care ne părăsesc, rând pe rând, a mai adăugat un nume de referinţă pentru arta românească modernă şi contemporană. Noaptea trecută s-a stins, la vârsta de 93 de ani, pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger. Prezenţă activă, tonică, mereu la curent cu viaţa culturală, neîngenuncheată până la această venerabilă vârstă, Alma Redlinger a pictat şi a desenat până aproape de sfârşitul vieţii cu fervoare şi bucurie, transformându-şi atelierul de creaţie într-un adevărat altar al artei. Creaţia ei s-a impus de-a lungul vremii ca expresie personală şi originală, dar şi ca o punte între marea şcoală de pictură interbelică şi pictura secolului XXI. Artista a iubit natura dar şi-a îndrăgit în egală măsură universal intim al studioului de creaţie, a excelat în tehnica uleiului pe pânză dar şi în grafica de şevalet. Ca genuri, natura statică, cu predilecţie, dar şi portretul ori peisajul i-au fost preocupări constante de-a lungul carierei. Investigând fiecare dintre aceste teme clasice cu viziunea artistului modern, artista a creat o operă de sinteză, originală şi unică.
Alma Redlinger s-a născut pe 8 martie 1924, la Bucureşti, a urmat Academia Liberă de artă  a lui M.H. Maxy între anii 1940-1944, și în 1945 la Guguianu, unde l-a avut profesor tot pe M.H. Maxy, a expus pentru prima oară în 1945, la Salonul oficial de toamnă. A fost membră al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1951 şi a Academia Italia delle Arti e delle Lavoro, din 1980. De-a lungul prodigioasei sale cariere, artista a deschis zeci de expoziţii personale în România şi peste graniţe, multe dintre ele chiar în ultimii ani, a participat la prestigoase salone naţionale şi internaţionale, a primit numeroase premii, printre care se cuvin menţionate: Premiul Ministerului Artelor în 1946, Premiul III la Festivalul Mondial al Tineretului în 1953, Medalia de Aur a Academiei Italia delle Arti e delle Lavoro în 1985, Premiul “Marcel Iancu” pentru arte plastice 2003-2004, acordat de Federaţia Comunităţii Evreieşti din România. În 2004 i s-a decernat Ordinul Cultural în gradul de COMANDOR, categ. C Arte Plastice, iar în 2011, MS Regele Mihai i-a acordat Decoraţia Nihil Sine Deo.
Alma Redlinger a participat pentru ultima dată la un eveniment cultural în decembrie 2016, la Muzeul Naţional de Artă al României, unde a avut loc simpozonul dedicat Şcolii de Pictură a lui M.H. Maxy, unde artista le-a avut colege, între alţii, pe Eva Cerbu, Maria Constantin, Yvonne Hasan şi Lelia Zuaf David.
Alma Redlinger s-a bucurat întrega-i viaţă de o familie solidară şi iubitoare, care i-a înţeles menirea şi i-a fost alături. Cel mai bine îi descrie demersul soţul şi partenerul său de o viaţă, Ladislau Redlinger, în aceste cuvinte, desprinse din prefaţa albumului „Alma Redlinger – Grafica” (Bucureşti – 2015), semnat de Ileana Redlinger şi Daria Simion: „În drumul ei spre Frumuseţe mai foloseşte nişte instrumente: Adevărul şi Iubirea. Când Ileana şi Daria, fetele noastre, au început să desfacă mapele cu desene din documentări, am simţit o mare bucurie să revăd tinereţea noastră! Fiecare desen, acuarelă, detaliu e o lume, un colţ din ţara noastră şi fiecare arată adevărul lumii şi iubirea pictoriţei pentru ea”.
Alma Redlinger va fi incinerată vineri, 3 februarie 2017, ora 11.00, la Crematoriul Vitan Bârzeşti.
Sincere condoleanţe familiei îndurerate!”

Text de Luiza Barcan

 

Termenul de depunere a dosarelor de primire în UAP s-a prelungit!!!

Vă reamintim că vă puteți depune dosarele pentru primirea în UAP din România!!!

Termenul de depunere a dosarelor pentru primire  membrii stagiari în UAP  se prelungește până la data de 15 MARTIE 2017 pentru filialele din București  și pentru filialele teritoriale!!!

Pentru filialele de creație din București, dosarele se vor depune la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4, sector 1, București, luni – joi, între orele 10.00-15.00, vineri, între orele 10.00 – 13.00 până la data de 15 martie 2017.

Filialele teritoriale vor trimite dosarele întocmite și avizate conform Regulamentului de Primiri și Titularizări în Uniunea Artiștilor Plastici din România, până la data de 15 martie 2017, la sediul UAP din Str. Piața Amzei nr.13, etaj 4.

Documentele necesare înscrierii sunt specificate în Cererea de primire, după cum urmează:

–          fişa personală

–          2 recomandări

–          copie după diploma de absolvire

–          chitanţa pentru plata taxei de 30 Euro, la cursul zilei în care se face plata,

–          2 fotografii tip C.I.

–          copie C.I

–          portofoliu de fotografii ale lucrărilor

-           pentru filiala Critică, portofoliul va include dovada activităţii publicistice: a) C.V cu detalierea studiilor de specialitate: istoria şi teoria artei, module de arte vizuale, estetică, masterate în arte vizuale etc.; b) minim zece articole publicate (eseuri, cronici ) dedicate artei contemporane (mai ales româneşti, aşadar după 1945)

Cererea de primire în UAP și fișă personală pot fi descărcate de aici.