Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 16/04/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Revista Arta #18/2016 – Arta sunetului[:]

[:ro]Revista Arta #18/2016 – Arta sunetului[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Valoarea culturală a sunetului

 

Plasticienii și publicul artelor vizuale se vor mira poate că acest număr din Revista ARTA se ocupă de arta sunetului și nu de un subiect strict vizual. Dar într-o epocă a trans-medialității, în care toate combinațiile senzoriale și hibridizările artistice sau tehno-artistice sunt posibile, a ne apropia de spațiul sonor în care suntem imersați devine nu doar o evidență, ci chiar o necesitate. Trebuie să conștientizăm nenumăratele forme de soundscape / peisaj sonor, la care avem acces sau care ne debordează, nu doar pentru că practicile vizuale și curatoriale contemporane folosesc de decenii relația cu sunetul în instalații, artă video, performance-uri etc, ci și pentru că sunetul a devenit o dimensiune esențială, chiar copleșitoare, a vieților noastre la fel de mult pe cât vizualul. Trăim nu doar într-o civilizație a vizualului dezlănțuit, ci și într-una a sunetelor, zgomotelor, sonorităților, muzicilor din ce în ce mai amestecate, mai sofisticate și mai atotpătrunzătoare. Avem deci nevoie de o cultură a identității sonore a existenței contemporane – cu democrația, facilitățile, excesele și pericolele ei – pe cât avem nevoie de o cultură vizuală, intrată însă de mai multă vreme în obișnuințele noastre. Plecând de la prima ediție a Săptămânii Sunetului la București din martie 2016, dosarul tematic al acestui număr vă propune, sub coordonarea Anamariei Previcencu și a lui Octav Avramescu, o incursiune fascinantă în teritoriile sound art, radio art, teatrului radiofonic, instalațiilor vizual-sonore de tot felul, pentru o inițiere în forță în cultura auzului. Aceasta e importantă nu doar pentru acusticieni, muzicieni, ingineri de sunet, producători de film, ecologiști, medici, psihologi sau antropologi etc, ci și pentru plasticieni: pentru că sunetul este, paradoxal, un element-cheie al percepției noastre vizuale, iar creația sonoră este o parte importantă a complexului spectacol multisenzorial în care trăim în mod continuu, nu doar în white cube-ul galeriilor și muzeelor de artă, ci în viața de zi cu zi.

 

Magda Cârneci, Redactor-șef

Detalii suplimentare găsiți aici.

Sâmbătă 23 aprilie
de la ora 18
în cadrul pop-up shop-ului
ODD x P U N C H x Revista ARTA
de la Weekend-ul Galeriilor / WEG
la ODD
se lansează
Revista ARTA #18!
Cu un dosar despre SOUND ART
coordonat de Octav Avramescu și Anamaria Pravicencu!

Numărul 18 / 2016 al Revistei ARTA renunţă câteva momente la artele vizuale şi se mută în siajul artelor performative sonore, într-un dosar tematic îngrijit şi coordonat de Anamaria Pravicencu şi Octav Avramescu. În plus, numărul mai propune portrete și portofolii de artist, expoziții în România și în străinătate, cronici vizuale și de carte.

Dosarul Sound Art avansează „o incursiune fascinantă în teritoriile sound art, radio art, teatrului radiofonic, instalațiilor vizual-sonore de tot felul, pentru o inițiere în forță în cultura auzului. Aceasta e importantă nu doar pentru acusticieni, muzicieni, ingineri de sunet, producători de film, ecologiști, medici, psihologi sau antropologi etc., ci și pentru plasticieni: pentru că sunetul este, paradoxal, un element-cheie al percepției noastre vizuale, iar creația sonoră este o parte importantă a complexului spectacol multisenzorial în care trăim în mod continuu, nu doar în white cube-ul galeriilor și muzeelor de artă, ci în viața de zi cu zi.” (Magda Cârneci)

Contribuţiile au fost semnate de Anamaria Pravicencu, Octav Avramescu, Speranţa Rădulescu, Ilinca Stihi, Colin Black, Charlemagne Palestine şi Andra Chiţimuş / fERΔl n0IS3.

În același număr mai puteți citi:

– Dosare de artist
Liliana Mercioiu Popa (văzută de Maria Orosan-Telea), Róbert Köteles (în lectura lui Ciprian Radovan), cât şi Grupul focAR (Alina Tudor, Răzvan Neagoe) şi Veaceslav Druţă, cuprinşi în autoportrete hermeneutice.

– Expoziții din România
Cronici și analize critice semnate de Silviu Pădurariu, Ion Bogdan Lefter, Iosif Király, Ruxandra Demetrescu, Bogdan Ghiu, Iréne Kányádi, Alexandra Titu, Dan Breaz, Marcello Gobbi şi Maria Zintz. Rubrica mai conţine o scrisoarea critică deschisă a artistului Constantin Flondor, adresată redacţiei Revista ARTA.

– Expoziții internaționale
Denise Parizek, Carmen Dobre-Hametner, Andra Chiţimuş şi Timea Andrea Lelik analizează câteva din evenimentele expoziţionale de actualitate din Europa Centrală şi de Vest.

Numărul mai cuprinde un interviu cu artistul François Dey, realizat Bogdan Teodorescu; in memoriam pentru Ioana Atanasiu Delamare (1955-2015) şi Iuri Isar (1961-2015), consemnate de Aurelia Mocanu şi Luiza Barcan; o dezbatere privind fotografia modernă şi contemporană, iniţiată de Sorin Alexandrescu; dar şi o serie de cronici ale ultimelor apariţii editoriale, semnate de Maria Orosan-Telea, Mihaela Velea şi Alexandra Mihali.

Lectură plăcută!
Echipa Revistei ARTA

Revista ARTA se găsește în librăriile Cărturești și Humanitas, în chioșcurile de presă Inmedio și Relay, la sediul UAP din București, cât și la filialele UAP din țară.

Uniunea Artiștilor Plastici din România are plăcerea de a vă informa că din 2016 Revista ARTA este disponibilă pe bază de abonament pentru cititorii din România.
Revista ARTA apare în 2016 de 6 ori pe an.
Costul unui abonament anual este de 150 lei.
Abonamentele pot fi achiziționate prin MANPRES.
The Romanian Artists Union is pleased to announce that in 2016 you can purchase subscriptions to Revista ARTA.
In 2016 we will be publishing 6 issues of Revista ARTA.
The cost of an annual subscription is 150 lei, available only for customers in Romania.
Subscriptions are available via MANPRES.

http://www.manpres.ro/Revista+Arta-p5251

Arta nr 18

 [:]