Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | ianuarie 27, 2023

Scroll to top

Top

Dorel Petrehus

Dorel Petrehus
Nistor Laurențiu
Dorel Petrehus
Dorel Petrehus
Adresa: Str. Garoafelor Nr.2, Negreşti-Oaş, Jud. Satu Mare, Cod postal: 445200, România
Tel: +40743 881 438
e-mail: dorelpetrehus@yahoo.com
DESCHIDERE, acrilic si ulei panza, 160x137 cm_ OPENING, acrylic and oil on canvas, 160x137 mm
DESCHIDERE-acrilic-si-ulei-panza-160×137-cm

Prezentare Demers Artistic

„Lumea lui Dorel Petrehuș, ca și oamenii, este etern bandajată în fașii distincte de culoare, prin care evanescența liniilor este înlocuită printr-o inconsistență aproape dureroasă. Corpurile se descărnează lent și devin abia niște siluete eterice, astfel încât drama adevărată a naturii umane se desfășoară înăluntrul bandajelor ce par a fi, de fapt, o crustă a existenței reale. […] Dorel Petrehuș câștigă astfel un pariu complicat, atât cu culoarea, cât și cu problematica esențială a naturii omenești: drama interioară.”
(Florin Toma, O lume plină de bandaje; în ,,Cotidianul”, Nr. 114, Miercuri, 16 octombrie 1991)

„…Dorel Petrehuș are deja un stil. Pasta circulă cu viteză, pensulația e amplă, violentă, spermatică, nerușinată, tăioasă, contururile sunt ori ascuțite și răsucite ori late și apoase, leneșe și obtuze, vii, crase, proaspete, construind în acest fel o pictură ‹‹masculină›› secondată de puține momente calde, feminine. Dorel Petrehuș se grăbește să câstige o luptă cu el însuși, o luptă în care își caută adversarul în suportul de pânză țesută la țară pe ‹‹fățoile›› vechi, oferindu-ne un prânz sfânt al culorilor…”.
(Ion Marchiș, DOREL PETREHUȘ – ,,Puterea primitivă a culorii”, în revista ,,Archeus”, Nr. 1-2 (20-21), 1999, p. 105, Baia Mare)

website link: www.facebook.com/petrehus.dorel