Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 25/12/2024

Scroll to top

Top

𝐁𝐞́𝐧𝐢 și 𝐍𝐨𝐞́𝐦𝐢 𝐅𝐞𝐫𝐞𝐧𝐜𝐳𝐲 @ 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ «𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞»

𝐁𝐞́𝐧𝐢 și 𝐍𝐨𝐞́𝐦𝐢 𝐅𝐞𝐫𝐞𝐧𝐜𝐳𝐲 @ 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ «𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞»
Nistor Laurențiu

𝐁𝐞́𝐧𝐢 𝐅𝐞𝐫𝐞𝐧𝐜𝐳𝐲 și sora sa geamănă 𝐍𝐨𝐞́𝐦𝐢 s-au născut la 𝟏𝟖 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟏𝟖𝟗𝟎, la Szentendre, într-o prestigioasă familie de artiști maghiari. Tatăl, Károly Ferenczy, pictor, reprezentant de marcă al 𝑆̦𝑐𝑜𝑙𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑃𝑖𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝐵𝑎𝑖𝑎 𝑀𝑎𝑟𝑒 și mama, Olga Fialka, pictoriță de o erudiție extraordinară, pun bazele educației intelectuale și artistice a celor doi gemeni.

De menționat că, în familia Ferenczy întâiul născut a fost Valér Ferenczy, care a pășit pe urmele tatălui său în cariera de pictor, devenind unul dintre cei mai remarcabili artiști băimăreni ai perioadei interbelice.

𝐁𝐞́𝐧𝐢 𝐅𝐞𝐫𝐞𝐧𝐜𝐳𝐲 (𝟏𝟖𝟗𝟎-𝟏𝟗𝟔𝟕) și-a început studiile artistice la Baia Mare, în atelierul tatălui său și a continuat la 𝑆̦𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎 𝑏𝑎̆𝑖𝑚𝑎̆𝑟𝑒𝑎𝑛𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑝𝑖𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎̆ cu maestrul Réti István. A studiat la Florența, la 𝑆𝑐𝑢𝑜𝑙𝑎 𝐿𝑖𝑏𝑒𝑟𝑎, a învățat să sculpteze în lemn la München și a lucrat în ateliere faimoase la Paris.

Sculptor, artist de două ori câștigător al premiului maghiar 𝐾𝑜𝑠𝑠𝑢𝑡ℎ, grafician, ilustrator, a avut o pasiune și pentru medalistică. Multe dintre sculpturile și monedele sale pot fi văzute în 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐅𝐞𝐫𝐞𝐧𝐜𝐳𝐲 din Szentendre, alături de operele familiei.

𝐍𝐨𝐞́𝐦𝐢 𝐅𝐞𝐫𝐞𝐧𝐜𝐳𝐲 (𝟏𝟖𝟗𝟎-𝟏𝟗𝟓𝟕)

Educația artistică începe devreme, alături de frații săi. Vizitele făcute în satele din jurul orașului Baia Mare îi trezesc interesul pentru meșteșugul tradițional al țesutului, prin urmare, Károly Ferenczy îi propune să meargă în „cel mai competent loc pentru țesături” și anume la Paris, unde exista manufactura 𝐿𝑒𝑠 𝐺𝑜𝑏𝑒𝑙𝑖𝑛𝑠. Astfel, în 1911 Noémi Ferenczy pleacă la Paris unde aprofundează arta tapiseriei și tehnica „haute lisse”. Nemulțumită de conceptul fabricii, la întoarcerea acasă, Noémi Ferenczy își concepe și realizează singură lucrările, vopsind personal țesăturile. În 1916 expune primele lucrări desenate și țesute la Baia Mare, într-o expoziție alături de Béni Ferenczy și tatăl lor, intitulată „Károly Ferenczy și copiii săi”.

În 1934 istoricul de artă Károly Tolnay (1899–1981) o numește una dintre marile artiste ale timpului care a ridicat tapiseria la rang de artă monumentală.

În 1948 a primit premiul maghiar 𝐾𝑜𝑠𝑠𝑢𝑡ℎ iar în 1952 Consiliul de Miniștri al Ungariei îi acordă titlul de 𝐴𝑟𝑡𝑖𝑠𝑡 𝐸𝑚𝑒𝑟𝑖𝑡 pentru remarcabilele sale lucrări!

Béni și Noémi Ferenczy au locuit o perioadă la Baia Mare după care destinul i-a purtat în alte locuri și în final s-au stabilit la Budapesta.

𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ «𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞» este mai valoros având în componență lucrări semnate de cei doi gemeni-artiști care și-au lăsat amprenta asupra artei băimărene!

#mjacabm#MuzeuArta#baiamare#baiamarecity#art#Artist#museum#artmuseum#centrulartisticbaiamare#culturacontează