𝑵𝒐𝒊, 𝒄𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝒎𝒊𝒍𝒂 𝑺𝒇𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊/ 𝑼𝒎𝒃𝒓𝒂̆ 𝒇𝒂𝒄𝒆𝒎 𝑷𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 @ Iaşi
La 175 de ani de la nașterea lui Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, în „Templul lui Eminescu” (Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou Iași), așa cum l-a sortit ființei în 1989 arhitectul Virgiliu Onofrei, instalația 𝑵𝒐𝒊, 𝒄𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝒎𝒊𝒍𝒂 𝑺𝒇𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊/ 𝑼𝒎𝒃𝒓𝒂̆ 𝒇𝒂𝒄𝒆𝒎 𝑷𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 propune un dialog inedit și provocator, în același timp, prin expunerea în premieră a lucrării Eminescu, din patrimoniul Muzeului Național de Artă Contemporană din București, a sculptorului român, plecat la Paris începând cu anul 1977, Ion Condiescu.
Aparent un paradox, conceptualizarea fizică și metafizică a măștii mortuare a lui Eminescu în lucrarea expusă, în zi aniversară a nașterii 𝐿𝑢𝑐𝑒𝑎𝑓𝑎̆𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖, trimite la renașterea perpetuă în simbol național de 15 𝐼𝑎𝑛𝑢𝑎𝑟.
Instalația este conceptualizată pe versurile eminesciene din titlu, din poezia 𝑅𝑢𝑔𝑎̆𝑐𝑖𝑢𝑛𝑒, și include trei elemente: lucrarea lui Ion Condiescu și două litere volumetrice de dimensiuni generoase – Alfa și Omega (Începutul și Sfârșitul), plasate în vârfurile unui triunghi imaginar. Literele, etalate pe două socluri cilindrice, de contrast maxim alb-negru, deschis-închis, se metamorfozează în mintea privitorului, gravitând în jurul lui Eminescu.
Vernisaj: Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, 15 ianuarie 2025, ora 14:00.
Invitați: Carmelia Leonte, membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași; Maria Bilașevschi, președintă a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași;
Perioada de vizitare: 15 ianuarie – 15 martie 2025, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet).
Curator: Beatrice Panțiru, muzeograf MNLR Iași
Partener: Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași
Comentarii recente