Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 24/11/2024

Scroll to top

Top

Marin Colțan

Marin Colțan
Nistor Laurențiu

Filiala Târgu Jiu a UAP din România anunță cu profund regret, trecerea la cele veșnice a profesorului și artistului plastic-pictor Marin Colțan (1936-2021) membru al Filialei Târgu Jiu a UAP din România

Dumnezeu să îl odihnească în pace și lumină !Marin Colțan a văzut lumina zilei în satul Șofroceni, din comuna Curtișoara (Bumbești-Jiu), la data de 2 februarie 1936.

A urmat școala primară în comuna natală, iar liceul l-a făcut la Târgu Jiu, la Școala pedagogică de băieți. Imediat după terminarea liceului, a activat ca învățător la școala din Huedin-Cluj, iar după satisfacerea stagiului militar, a lucrat ca profesor, director de școală și de cămin cultural în Țara Hațegului.

A urmat cursurile Facultății de Arte Plastice și ale Facultății de Muzeologie, obținând un post de profesor de desen în cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București.

A fost numit inspector al Comitetului Județean de Cultură din Gorj, iar în cei șapte ani în care a avut această funcție s-a preocupat de restaurarea monumentelor istorice, de renovarea și redarea în circuitul turistic a caselor memoriale din județ.

A contribuit la dezvoltarea și cosmetizarea culturală a județului Gorj dotând localități cu diverse lucrări sculpturale.

Datorită implicării sale în dotarea Muzeului de Istorie „Alexandru Ștefulescu” a făcut posibilă și înființarea unei secții de Artă Plastică, secție de care muzeul nu dispunea. A fost pentru o lungă perioadă președintele Cenaclului Târgu Jiu al Uniunii Artiștilor Plastici Craiova, fiind implicat în creșterea și dinamizarea vieții cultural artistice a orașului Târgu Jiu și a Județului Gorj .

A compus imnul Colegiului Național „Spiru Haret” Marin Colțan a predat în Colegiul Național „Spiru Haret”, al cărui imn l-a compus, din 1993 până în 1999, când a fost pensionat, dar menținut în învățământ. Datorită meritelor deosebite obținute ca profesor a fost răsplătit cu insigna și brevetul de „profesor evidențiat”, iar apoi a fost distins cu diploma de excelență.

A obținut numeroase premii și pentru picturile sale expuse prin diferite localități din țară. Lucrări de-ale lui sunt expuse și în Colegiul Național „Spiru Haret”, la Școala Generală nr.8, Școala Generală nr.1 și la Biblioteca Județeană.

Câteva vorbe frumoase despre omul Marin Colțan, cităm din cartea „Oameni și întâmplări din Gorj” a lui Titu Pânișoară: „(…) Este un om cu o vastă cultură, se exprimă frumos și cu îndrăzneală și știe să se facă plăcut în dialogul cu interlocutorii. A slujit cu pasiune și devotament învățământul, îndrăgind profesia de dascăl de la primii pași în viață și a reușit să parcurgă un drum lung și greu de la copilul iscoditor îmbrăcat într-o cămașă de cânepă și desculț și până la distinsa personalitate a profesorului Marin Colțan de azi. Pentru toate acestea merită admirația și respectul semenilor săi și este un exemplu pentru toți”.

Sursa :https://cult-ura.ro/marin-coltan-profesorul-gorjean…/