Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 16/04/2024

Scroll to top

Top

TRIPTYKON @ Piatra Neamț

TRIPTYKON @ Piatra Neamț
Nistor Laurențiu

Miercuri, 4 mai 2022, ora 18.00, va avea loc la Muzeul de Artă din Piatra Neamț deschiderea expoziției de pictură TRIPTYKON, la care participă artiștii bucureșteni Jan Albu, Matei Enric și Laurențiu Midvichi. Proiectul celor trei artiști contemporani, prezintă un triptic expozițional în care fiecare discurs plastic, prin originalitatea și sinceritatea sa, coagulează un amplu spectacol vizual unitar, dar în același timp și divers.

Jan Albu foloseşte istoria ca motiv.Subiectele mitologice ancestrale se transformă în perspective, planuri ample, viziuni asupra destinului, adevărate confesiuni care tulbură profund.Simbolistica Apocalipsei este cheia în care artistul ni se dezvăluie. În aceste imagini pline de forţă ale sfârşitului de lume regăsim eternele întrebări: Cine suntem? De unde venim? Încotro mergem? Artistul nu ne oferă răspunsurile ci ne invită să le căutăm împreună, însoţindu-ne în acest demers, pentru că dacă privim cu atenţie, în unele compoziţii îl descoperim ca martor implicit.”

Mihaela Munteanu-Streck

„Relația pe care am avut surpriza să o stabilesc, ca privitor, cu pictura lui Matei Enric este una de contiguitate. Personajele mitologice devin, pe măsură ce te apropii de ele, personaje ale prezentului imediat, cunoscute dintr-o împrejurare sau alta.Ele au puterea să-ți vorbească despre frică sau despre ințelepciune, despre curajul de a fi liber.Ele sparg cadrul pentru a se elibera. Lemnul, pe care artistul îl alege cu predilecție ca suport, este modular, astfel încât, ambientată, lucrarea să se desfășoare în armonie cu gazda sa. Peretele devine, la rându-i, suport al unei prezențe pe care ochiul nostru nu are decât să o recompună. Reprezentarea este una bidimensională, dar lipsa de perspectivă este compensată de prezența materială a lemnului, așadar prin volum.”

Marina Roman

“În epoca postumanului, în care o pandemie demonstrează, cu asupra de măsură, nu doar fragilitatea oamenilor, ci și efectul de bumerang al mondializării, Laurențiu Midvichi pictează anatomii anonime, într-o degringoladă dramatică și imponderabilă, ca într-un dans ritualic morții încă și încă amânate. Midvichi nu se joacă, nu “pensulează”, fiindcă perspectiva lui artistică și, implicit, conștiința sa auctorială sunt racordate profund la “tema zilei”, pe care o ilustrează cu aceste viziuni ce au toate semnele unor mari tablouri.”

Robert Șerban Vă invităm să vizitați expoziția în perioada 4 mai – 30 iunie, de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00. Muzeul de Artă din Piatra Neamț,Piața Curtea Domnească, Nr. 1.

Un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț și al Complexului Muzeal Județean Neamț.