Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 18/04/2024

Scroll to top

Top

Apel de participare la Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu”,ediţia a XVI – a, 2022

Nistor Laurențiu

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează anul acesta,a XVI– a ediţie a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”.

            Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din 1923 până în 1943, când se îmbolnăvește și nu mai poate lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt ce i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura), care, în perioada târgovișteană, de altfel și cea mai fertilă din punctul de vedere al creației, a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au dus la recunoașterea meritelor artistice de către Academia Română care, la 1 iunie 1936, îl alege membru, acesta fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele artistului pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

            Având în vedere că în acest an se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui pictor Gheorghe Petrașcu, precum și 30 de ani de la înființarea bienalei, ce-i poartă numele, în prezența fiicei sale – Mariana Petrașcu, Bienala îmbracă haină de sărbătoare.

Începând cu această ediție se constituie marele premiu care primește numele maestrului, Premiul „Gheorghe Petrașcu”și se aduc noi schimbări. Ținând cont de faptul că sculptura nu a fost vreodată o preocupare a pictorului Gheorghe Petrașcu, secțiunea de Sculptură se transformă din acest an în secțiune de Grafică, pentru a onora îndeletnicirile și căutările marelui artist, știindu-se că acesta a realizat numeroase lucrări în tehnici grafice – desene în acuarelă ori pastel (numai în colecția de artă a instituției noastre numărându-se câteva astfel de exemple: Autoportret, Peisaj cu atelierul și grădina de la Târgoviște, portretul Adinei – nepoata artistului, motanul familiei etc.).

Bienala este deschisă membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, studenţilor (ultimul an, masterat) şi absolvenţilor academiilor de artă care pot participa cu cel mult două lucrări:

  • PICTURĂ – lucrări, cu dimensiunea maximă de 100 x 100 cm, încadrate şi cu sistem de prindere;
  • GRAFICĂ – lucrări neîncadrate, însoțite de paspartu (care să se încadreze în următoarele dimensiuni: 40 x 50 cm, 40 x 60 cm, 50 x 70 cm, 60 x 80 cm); nu sunt admise tehnicile de grafică imprimabilă și multiplicabilă.

Lucrările, executate în perioada 2020 – 2022, vor fi însoţite de formularul de participare la bienală, CV cu fotografia artistului, copie după legitimația de membru al UAP, fotografiile color ale lucrărilor, adresa, număr de telefon şi/sau email. Acestea vor fi expediate, corespunzător ambalate  în cutii solide (din lemn), până la  28.10.2022,data poştei / curierului.

Tema concursului este liberă, iar participarea este gratuită. Se vor acorda șase premii, două menţiuni şi premiul „Gheorghe Petrașcu”, valoarea totală a acestora fiind de 25.000 lei.

Expoziţia va fi deschisă publicului până la 31.01.2023, cu posibilitatea prelungirii perioadei de expunere până la sfârșitul lunii februarie 2023.

Relații suplimentare se pot obţine de la muzeograf Maria Neacșu, tel. 0736.394.086.

            Regulamentul bienalei şi formularul de participare pot fi descarcate de la urmatoarea adresa: https://muzee-dambovitene.ro/apel-de-participare-la-bienala-nationala-de-arta-gheorghe-petrascu-editia-a-xvi-a-2022/ sau de mai jos: