Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 19/03/2024

Scroll to top

Top

Printre vremuri @ Bucureşti - UAP

Printre vremuri @ Bucureşti
Nistor Laurențiu

Silviu PARASCAN

6-17 februarie 2023

În perioada 6-17 februarie 2023 Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a artistului ieșean Silviu Parascan. Deschiderea oficială se va ține pe data de 7 februarie, ora 18.00, printr-o intervenție a criticului Marius Tița. Expoziția este curatoriată de Ana Neagoe și reunește o selecție de lucrări ce reflectă activitatea prolifică a artistului din ultimii ani pe o arie tematică ce urmărește, parcă citind printre rânduri, trecerea neobosită a timpului.

Portrete pe a căror chipuri se citesc vremuri dezvăluie privitorului o eternitate a memoriei, menită să îmbrace în lumină nevăzutul și să deschidă cărări spre lumi uitate. Popasul în pragul unor monumente medievale ne oferă repere istorice fără să ascundă rănile unei treceri forțate. În calitate de martori ne găsim în fața unor uși, ferestre și arcade care ne vorbesc prin detalii, ne invită să căutam adevărul prin fascicole de lumină ce scaldă spații generoase și ne promit miracolul. Lucrări nelipsite de sacralitate abundă de simboluri și ne arată prin modalități tehnice și tematice abilitatea autorului de a îmblânzi timpul. Până și peisajele nu rămân mute în fața trecerii, ierni albe și reci ne lasă rătăcitori printre fantasme astfel devenim spectatori încurajați să culeagă instantanee și să ducă vorba mai departe.

În forfota pe care ne-o impun vremurile, artistul se întreabă: „De câte ori n-am căutat răgazul de a zăbovi cât de puțin în zborul permanent al vremii? În fuga sa neostoită, pare că timpul poartă în curgerea sa câte o fărâmă a fiecăruia dintre noi, ajungând la rându-ne părtași pe nevoite la alcătuirea metafizică a ceea ce cu tresărire numim timp. Expoziția așternută dinaintea dumneavoastră este, înainte de toate, o reverență în fața publicului iubitor de frumos și adună în sine căutări mai vechi și mai noi deopotrivă, nici ele scutite de aripa nevăzută a timpului. Aceste preocupări s-au concretizat, iată, într-un dialog capabil de valențe estetice oarecum similare abordărilor mele plastice cunoscute, dar cu o mai mare generozitate a discursului vizual‟. Silviu Parascan

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.