Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 16/04/2024

Scroll to top

Top

Urâtul în Artă @ Iaşi

Urâtul în Artă @ Iaşi
Doctor

După 106 ani, va avea loc lansarea cărții „Urâtul în Artă”, semnată de Vespasian V. Pella, într-o ediție îngrijită de Aurora Ciucă. Evenimentul are loc sâmbătă, 11 martie 2023, de la ora 11:00, la sediul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România. Vor vorbi criticul de artă Maria Bilașevschi, Aurora Ciucă și Marius Chelaru.

Urâtul în artă este lucrarea unui tânăr de 19 ani, student la Drept. Este un tânăr care, în timp, va fi cunoscut și recunoscut în întreaga lume ca părinte al Dreptului internațional penal și inițiator al marelui proiect de creare a unei curți penale internaționale. Este vorba despre Vespasian V. Pella, profesor, diplomat și om politic, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace”, precizează scriitoarea Aurora Ciucă, președinta Asociației „Vespasian V. Pella” din Iași.

Cartea „Urâtul în Artă” a fost publicată inițial în două părți, sub titlul „Câteva observațiuni asupra înfățișării artelor moderne și îndeosebi asupra urâtului în artă”, în revista „Arhiva”, anul XXVII, nr. 4-6, Aprilie-Iunie 1926, pp.129-144, Tipografia Goldner, Iași. Ulterior, apar reunite cu titlul „Urâtul în artă”. 

„Publicarea lucrării lui după 106 ani, ca proiect al Asociației ieșene care-i poartă numele, este (încă) un gest de reverență față de înaintașul nostru care continuă să nu surprindă peste timp”, subliniază Aurora Ciucă. Aceasta spune că nu au intervenit asupra textului, însă au considerat utilă inserarea fotografiilor cu lucrările analizate de Pella. „Privim astfel împreună și încercăm să medităm la frumusețea urâtului în artă”, adaugă aceasta. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Iași și Asociația „Vespasian V. Pella” Iași.