Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 16/04/2024

Scroll to top

Top

Acasă @ Ploieşti

Acasă @ Ploieşti
Doctor

„Acasă” este titlul expoziției de pictură și grafică în care protagonistă este Inga Edu. Vernisajul va avea loc vineri, 5 mai, ora 17, la Galeria de Artă din Ploiești (Piața Victoriei, nr.4).
INGA EDU – este un artist plastic contemporan care locuiește și activează în Chișinău, Republica Moldova.
Realizează pictură de șevalet în tehnica ulei pe pânză și pastel. Temele abordate de artistă în mare parte sunt peisajele: răsărit, apus de soare, noapte misterioasă, anotimpuri, orașe vechi, copaci, nuduri, flori.
Tema preferată a artistei este arhitectura orașelor vechi. Zidurile orașelor medievale păstrează amprenta istoriei, pe care artista încearcă să o readucă în lumea contemporană. O altă temă nouă a operei lui Inga sunt florile și îngerii. Anul 2019 a fost marcat de compoziții decorative unde sunt prezenți în general flori și îngeri. Inga lucrează în stilul postimpresionist care treptat se transformă în prezent într-un fovism decorativ.
Lucrările sale au fost expuse la numeroase expoziții personale și de grup în Moldova, România, Italia și Germania. 2003 – „Vila San Lorenzo al Prato”, Sesto Fiorentino, Florența Italia; 2003 – Palatul Șuțu, București; 2007, 2017 – Muzeul de Artă din Ploiești; 2016 – Castelul Pelișor, Sinaia; 2007, 2010, 2013, 2016, 2018, 2019 – Galeria de Artă UAP, Ploiești; 2019 – Expoziție personală „Culoarea timpului” Galeria Clemens Solingen, Germania.
Inga a câștigat mai multe premii, printre care se numără: 2020 – Premiul I la Bienala de Artă „Gheorghe Petrașcu”, Târgoviște, România; 2012 – Premiul pentru promovarea artei între România și Moldova, Club Rotary RO; 2005 – Premiul Uniunii Scriitorilor pentru ilustrație; 2003 – Premiul Uniunii Latine pentru tineri artiști în domeniul Artelor Plastice, ediția I, locul III.
Lucrările lui Inga Edu fac parte din colecții publice din România la Palatul Șuțu (București), Muzeul de Artă (Ploiești), Castelul Pelișor (Sinaia), Muzeul de Artă (Târgoviște), România, precum și în colecțiile private din România, Ucraina, Austria, Italia, Canada, SUA, Rusia, Norvegia, Anglia, Emiratele Arabe Unite și Irlanda.