Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 23/04/2024

Scroll to top

Top

Reflexii în timp @ Oradea

Reflexii în timp @ Oradea
Doctor

Vernisajul expoziției de artă decorativă – sticlă „ Reflexii în timp” a artistului plastic Ioan Tămâian

„Am convingerea că sticlarul nu-i doar un muncitor, ci un adevărat artist.” – Ioan Tămâian

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează vernisajul expoziției de artă decorativă – sticlă „Reflexii în timp”, a artistului plastic Ioan Tămâian. Evenimentul se desfășoară în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXV-a, și va avea loc marți, 9 mai 2023, de la ora 17.00, în Sala de expoziții temporare a Secției de Artă a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A), curator al expoziției fiind dna. Adina Rențea, președinte al Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase.

„Fascinante prin calitățile estetice, captivante prin jocul de culori și lumini, diferite de orice alte forme de exprimare artistică și provocatoare prin testarea limitelor unui material atât de fragil precum sticla, obiectele decorative realizate din sticlă pot transforma, într-o varietate de concepte, frumusețea în artă, aceasta fiind, poate, una dintre cele mai prevalente forme de artă din întreaga istorie.

Îndrăgostit de materialul atât de maleabil și de dur în același timp, Ioan Tămâian este un descendent contemporan al zeului Hefaistos. Pasiunea și dăruirea cu care artistul folosește focul pentru a metamorfoza mineralul în plăsmuiri la limita imaginației îl înscriu pe acesta într-un spațiu al umanității calde și emoției pure. Relația creatorului cu fragmentele din trupul pământului, fie ele nisip / siliciu, cupru, zinc relevă parcursul inițiatic dinspre substraturile Geei, prin cunoaștere, descoperire, inspirație și devotament către creații insolite, în care transparența colorată a sticlei se interpune dantelăriei metalice, iar detaliile de un realism șocant completează sugestii abstracte dintre cele mai variate.
Sticla topită și metalul lichid se supun voinței lui Tămâian și devin, în sensul deificării, apropierii creatorului de esențe, pe cât de simple, pe atât de incitante. Deplina integrare a mineralului în discursul plastic e, poate, cel mai convingător detaliu, omniprezent, declinat în volume, culori și texturi caleidoscopice, fantezia, imaginația lansează suprafețe, compun elegii, descriu instantanee, cadre unice, rod al luminii și umbrelor” (Adina Rențea).

„Eu vin dintr-o zonă în care sticla se lucrează de peste 200 de ani, din Poiana Codrului, în regiunea Maramureşului. Acolo au lucrat şi părinţii mei. Pe mine m-a atras materialul în sine. Sticla este un spectacol. Dacă observăm, ne dăm seama că a intrat în viaţa noastră mai mult decât ne imaginăm, atât în obiectele utilitare, cât şi în cele de decor”, mărturisea Ioan Tămâian.

Absolvent al Academiei de artă „Ion Andreescu”, promoția 1982, Ioan Tămâian, urmează un proces treptat și sigur, de autodepășire constantă a propriilor standarde, prin muncă asiduă și pasiune. După absolvire, artistul își desfășoară activitatea în atelierul de creație al fabricii de sticlă din Avrig. Aici, sticlarul Ioan Tămâian se desăvârșește treptat, experimentând și creând produse unicat, dar și prototipuri destinate producției industriale.

Devine stăpân pe procedeele de prelucrare a sticlei, putându-se concentra pe latura reprezentării valorilor decorative, simbolic metaforice, reluate și amplificate ori, dimpotrivă, simplificate sau inovate, zece ani mai târziu, în propriul atelier „TĂMÂIAN”, deschis în 1992.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 9 mai – 10 iulie 2023.

Vă așteptăm cu drag!