Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 19/04/2024

Scroll to top

Top

Expoziția CONNECTED IN ART @ Timişoara

Expoziția CONNECTED IN ART @ Timişoara
Doctor

Asociația SGBK din Zurich are deosebita plăcere de a va invita, Marți ora 17:30 la Galeria de Arta Helios si la ora 19:00 la Galeria Park, la Expoziția CONNECTED IN ART, organizată de SGBK Societatea Elvețiană a Artistelor din domeniul artelor vizuale.

Elfi Zangger Thoma, președinta secției SGBK din Basel, a fost desemnată drept curator al celor două expoziții. Artista aduce cu sine mulți ani de experiență în organizarea de expoziții și va face față cu brio acestei provocări depășind orice bariere lingvistice sau granițe naționale. Astfel, evenimentul „CONNECTED IN ART”, aduce în fața publicului 14 artiste din toate regiunile Elveției care vor prezenta creații dintre cele mai diverse.

Artistele vor expune lucrări care pun în evidență teme aflate în prezent în atenția oamenilor din întreaga lume. Schimbările climatice, conservarea și reutilizarea materialelor, dar și războaiele din zilele noastre sunt doar câteva dintre temele ilustrate în unele lucrări din cadrul ambelor expoziții. În viziunea artistelor, schimbul intercultural și dialogul reprezintă un instrument important, care facilitează buna înțelegere între popoare. Multe dintre lucrări invită la un dialog între privitor și opera de artă.

Asociația de artiste SGBK a fost fondată în anul 1902Ea a luat naștere ca urmare a faptului că, la vremea respectivă, femeile artiste nu aveau dreptul de a studia la academiile de artă publice și nici nu erau acceptate în societățile de artiști. În instituții publice precum muzee și galerii de artă, ele erau reprezentate doar ca „muză”. Timp de zeci de ani, un uriaș potențial artistic a fost complet ignorat. Abia în ultimii ani, din ce în ce mai multe femei au reușit să se afirme în lumea artei cu lucrări notabile expuse în unele dintre cele mai mari instituții internaționale. În Elveția, dreptul de vot, care pentru femei a fost introdus abia în 1971, a schimbat semnificativ modul de gândire al oamenilor.

Prin intermediul celor două expoziții, SGBK lansează un proiect de promovare a colaborărilor internaționale între artiste și asociații, al căror scop este acela de a consolida îndeosebi arta feminină.Mirela Vernier, președinta SGBK a secției din Zurich, organizatoarea evenimentului artistic expozițional și Ama Mülthaler, președinta generală a SGBK, au copilărit în Timișoara și continuă să păstreze o legătură strânsă atât cu viața culturală a acestui oraș cât și cu locuitorii săi. Mirela Vernier a propus Comitetului SGBK ideea unei colaborări între artistele din Elveția și România care să se concretizeze sub forma unor expoziții. Pornind de la această idee, cele două expoziții devin acum realitate.