Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 21/07/2024

Scroll to top

Top

Dumitrescu Sergiu Jr. 29.06.1977 – 19.07.2024

Dumitrescu Sergiu Jr. 29.06.1977 – 19.07.2024
Nistor Laurențiu

IN MEMORIAM

S-a stins din viață sculptorul Sergiu Dumitrescu Jr.

În seara zilei de 19 spre 20 iulie s-a stins din viață, la numai 47 de ani, sculptorul Sergiu Dumitrescu Jr., membru al Filialei Galați a U. A. P. R., creator aflat în plin proces de afirmare pe plan local și național.

Artistul s-a născut la 29 iunie 1977 la Mediaş, judeţul Sibiu. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice și Design, Secția Sculptură, clasa profesorului Darie Dup (2001). Din anul 2003 a participat la Saloanele și manifestările artiștilor plastici gălățeni, și-a organizat expoziții personale deschise la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” (2002, 2012), Galeriile de Artă „Nicolae Mantu (2004, 2019); Centrul de Afaceri „Dunărea” (2016); Galeria de Artă „Dr. Aristide Serfioti” – Librăria „Alexandria”, Galați (2019) și a participat la mai multe manifestări de profil cu caracter național de la București, Brăila, Galați, Iași, Bacău-Chișinău, ca și la Taberele de creație de la Alba Iulia (1996) și Brăila (1997).

Atât în expozițiile personale cât și în cele de grup, Sergiu Dumitrescu Jr. a prezentat atât lucrări de sculptură, cât şi de pictură, abordând teme diferite, de la cele inspirate din mitologia greacă și religioasă, până la cele referitoare la condiţia umană. Multe din compozițiile sale, unele destinate expunerii parietale, altele constituind sculpturi de tip ronde-bosse, au în centrul lor cunoașterea spirituală mediată prin intermediul cărții, acestea fiind dominate de motive specifice domeniului: manuscrise, tomuri religioase foarte vechi, scrise cu alfabet chirilic, suluri de pergament legate cu fir, pana (ca instrument de scris), mâna celui care scrie sau oferă cu generozitate un bun cultural etc. În același timp, în structura compozițională a ansamblurilor apar o serie de alte elemente care, la rândul lor, au conotații simbolice: inima (care în creștinism reprezintă Împărăția lui Dumnezeu, dar care, ca loc al sufletului, poate semnifica și iubirea și cunoașterea prin afectivitate), crucea, pătratul, triunghiul, arcada, coloana, capitelul, paleta pictorului, silueta umană, torsul, aripi de îngeri, șarpele biblic, peștele, colivia din sârmă ghimpată (spațiu al recluziunii și al neputinței ființei umane ca în procesul cunoașterii să depășească anumite limite).

Prin încetarea din viață a sculptorului Sergiu Dumitrescu Jr., Filiala Galați a U. A. P. R., cultura gălățeană suferă o pierdere importantă.

Dumnezeu să-l ierte și să-i dea odihnă veșnică în Împărăția Sa!

Corneliu STOICA

Next Story

This is the most recent story.