Apel pentru artisti: lucrari din mamaliga
Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare invita artisti romani sa lucreze cu mamaliga, in cadrul rezidentei artistice Gastronom: arta contemporana cu patrimoniu culinar, la Timisoara. Provocarea consta increarea unor lucrari de arta contemporana care sa investigheze relatia dintre cultura si hrana ca parte a patrimoniului imaterial. Vor fi selectati 3 artisti, ale caror lucrari vor fi expuse public si vor ramane in patrimoniul asociatiei pentru itinerari ulterioare. Candidaturile se inregistreaza intre 16 si 31 iulie 2019, iar rezidenta se desfasoara in perioada 15 -30 august 2019. Artistii vor avea oportunitatea de a-si desfasura perioada de rezidenta la Casa Jecza, gestionata de Fundatia Triade din Timisoara, spatiu ce pastreaza aerul boem şi cultivat al trecerii artistului Peter Jecza, sute de lucrari de arta, alaturi de semne ale unei intimitati delicate.
16-31 Iulie 2019
Proiectul Gastronom: arta contemporana cu patrimoniu culinar urmarestecresterea nivelului de constientizare a publicului cu privire la importanta hranei ca parte a patrimoniului imaterial.
Artistii din domeniul artelor plastice si vizuale din tara sunt invitati sa candideze pentru o rezidenta artistica in care le este oferita oportunitatea de a crea obiecte de arta contemporana care valorizeaza tematica hranei si de a se exprima creativ intr-un demers artistic sustinut financiar. Materialul de lucru pentru lucrarile finale este mamaliga.
Proiectul Gastronom porneste de la premiza complexitatii relatiei dintre hrana si cultura, de la problematica mancarii ca vector cultural intr-o lume globalizata, punand in discutie relatia dintre gusturi si valori, structuri si mostenire sociale, si urmareste cercetarea asupra practicilor legate de mancare, mancatul impreuna, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei si celelalte ritualuri asociate cu hrana.
„Hrana reprezinta o baza pentru identitatea personala, un vehicul prin care structura sociala influenteaza indivizii, un obiect care manifesta tendinte culturale si sociale pe termen lung, un transportator de sens cultural” considera Mihaela Vetan, initiator al proiectului.
Produs alimentar preparat din faina de porumb, fiarta in apa si mestecata, mamaliga reprezinta un simbol cultural, fiind un surogat al painii si un aliment auster, asociat istoric unei culturi a rezilientei si bucatariei claselor de jos. Produsa ocazional si din alte fainuri decat cea de malai, astazi este preparata prin excelenta din porumb. Desi are o traditie romaneasca, mamaliga este prezenta si in alte culturi europene, fiind in fapt un aliment derivat din terciul de cereale atestat inca din perioada romana antica.
Criterii de aplicare la rezidenta
Dosarul de aplicare la rezidenta Gastronom trebuie sa contina:
- Descrierea textuala a proiectului de lucrare ce urmeaza a fi fi transpus in mamaliga, inclusiv cu detalii tehnice. Acesta va tine cont de specificul materialului – rezistenta, maleabilitate etc. si de necesarul de armatura (daca e cazul);
- Macheta – schita desenata si scanata sau schita 3D;
- Un link catre un portofoliu de lucrari anterioare.
Aplicatia se trimite exclusiv online la adresa lapas@cries.ro.
Fiecare artist beneficiaza de o remuneratie in cuantum de 5.000 lei si decontarea cheltuielilor de drum, cazare si masa in perioada rezidentei. Lucrarile vor fi expuse public si vor ramane in patrimoniul asociatiei pentru itinerari ulterioare, in contexte culturale si sociale specifice.
Calendarul rezidentei:
16-31 iulie 2019 – primire candidaturi artisti
Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/2433731713339285/
1-7 august 2019 – jurizare lucrari
15-31 august 2019 – participare rezidenta si creare lucrari
4-8 septembrie 2019 – prezentare publica lucrari
Proiectul Gastronom: arta contemporana cu patrimoniu culinar face parte din La Pas, un program implementat de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 in parteneriat cu Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare, orientat catre evidentierea complexitatii legaturii dintre hrana, cultura si consum durabil.
Producatori: Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021
Proiect cofinantat de Administratia Fondului Cultural National
Parteneri: Nasui Collection & Gallery, Fundatia Triade, Reciproc Cafe
Partener media: Modernism.ro
Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare este o organizatie neguvernamentala care din 2009 incurajeaza construirea participativa a unor modele de dezvoltare sustenabila, consumul responsabil, comertul echitabil, agricultura sustinuta de comunitate, economia solidara fiind tematici-cheie. In cadrul programului La Pas, asociatia dezvolta complementaritatile necesare valorificarii patrimoniului gastronomic local si integrarea dimensiunii de sustenabilitate.
Constructia programului La Pas demarat in 2018 este graduala, continand pana in prezent: dezvoltarea unui grup de analiza strategica (BREAD), organizarea unui concurs de retete traditionale (Gustul ca patrimoniu), dezvoltarea unei baze de date cu mici producatori locali din Regiunea de Vest, publicarea unui Manual pentru promovarea consumului responsabil (ISBN 978-973-0-28411-9), publicarea unui Ghid pentru evenimente culturale sustenabile (ISBN 978-973-0-28368-6), lansarea in colaborare cu mai multe scoli a programului educational de dezvoltare a consumului responsabil, pregatirea primei editii a Festivalului La Pas (toamna lui 2019). www.cries.ro
In cadrul Gastronom, Asociatia CRIES asigura managementul si coordoneaza implementarea proiectului, alaturi de partenerii sai.
Nasui Collection & Gallery este un operator cultural care colectioneaza si sustine artisti moderni si contemporani din decembrie 2010 si produce proiecte in diverse contexte culturale prestigioase din lume. www.cosminnasui.com .
In cadrul proiectului Gastronom se ocupa de pregatirea apelului la proiecte, centralizarea aplicatilor, participarea la procesul de jurizare, coordonarea realizarii lucrarilor artistilor si conceptul curatorial al expunerii acestora.
Fundatia Triade este un spatiu deschis publicului, care gazduieste evenimente complexe, reunind diverse tipuri de expresie artistica. Fundatia continua programul inceput alaturi de Peter Jecza: sustinerea şi punerea in valoare a culturii locale, proiecte retrospective, recuperatoare, ce readuc in prim-plan avangarda anilor ’60-’70 şi proiecte prospective, deschise noilor generatii de artişti. www.triade.ro .
In cadrul proiectului Gastronom, Fundatia Triade gazduieste artistii in rezidenta, participand totodata la procesul de jurizare.
Modernism.ro este revista-platforma online de promovare a culturii contemporane romanesti, lansata in 2009, care sustine, promoveaza si expune artisti romani contemporani, creativi romani, evenimente culturale de anvergura, proiecte bilaterale si internationale din toate domeniile culturii contemporane, cu accent pe artele vizuale. Are pestepeste 160.000 Youtube views si peste 400 de materiale video cu artisti, istorici, critici, manageri culturali. www.modernism.ro.
In cadrul proiectului Gastronom, asigura vizibilitatea apelului si a prezentarii publice a lucrarilor produse in cadrul rezidentei.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Comentarii recente