Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | decembrie 2, 2022

Scroll to top

Top

Arama Elena Ivona

Nistor Laurențiu
Arama Elena Ivona
Arama Elena Ivona
Adresa: Sf. Lazăr nr. 20, bl. K2, etj. 2, ap. 9, Iași – România
Tel: +40232 437 495 ; +4074 384 340
e-mail: ivona_arama@yahoo.com

web: ,

Lucretia_Filioreanu_dumitrascu

Lucreția Filioreanu Dumitrascu

Prezentare Demers Artistic
Ivona Aramă muzeograf şi creator a avut în ultimile decenii o prestaţie de specialitate remarcabilă, ilustrată prin cercetările personale asupra artei din Moldova, a instituţiilor de învăţământ artistic de profil prin zecile de expoziţii de autor sau colective, tematice si interdisciplinare. Ceea ce caracterizează activitatea sa ţine de rigoarea profesională şi de capacitatea de a valorifica muzeografic patrimoniul avut la dispoziţie, patrimoniu pe care l-a cercetat cu profesionalism şi oferit, în sinteze originale publicului. Fişarea ştiinţifică a acestor valori în paralel cu valorificarea lor expoziţională a evidenţiat calităţile sale. Expertizele realizate în domeniu sunt mereu necesare atunci când pot apărea dubii sau neconcordanţe. De pildă, studiul atent asupra arhivelor fostei Şcoli de Belle Arte din Iaşi i-a permis să identifice lucrări de început, date biografice noi, ecourile în epocă sau mai târziu ale unor artişti celebri sau doar parţial cunoscuţi.
Am lucrat direct cu Ivona Aramă la tematica unor expoziţii de anvergură, redactarea cataloagelor de profil si la prezentarea unor vernisaje. Ivona Aramă are capacitatea profesională şi organizatorică de a face din recuperarea unor artişti din trecut veritabile evenimente. Detine o largă informaţie de specialitate, are ambiţia de a epuiza documentarea prin acordarea unei maxime atenţii fiecărui amănunt. Conexiunile culturale cu mult mai ample artei şi muzeologiei, al tehnicilor de restaurare i-au conferit o veritabilă autoritate.
Intrarea in Uniunea Artistilor Plastici in domeniul criticii de arta, este rasplata carierei sale ce contribuie substantial la valorificarea patrimoniului artistic national.
Valentin Ciucă
Membru UAP, Secţia de critică
Membru al AICA – UNESCO

website link: ,