Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/11/2024

Scroll to top

Top

Arhetipuri în redefinire @ CCPB

Arhetipuri în redefinire @ CCPB
Nistor Laurențiu

Sâmbătă, 6 iulie 2024, se va deschide la Galeria „Foișor” a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, expoziția personală a artistei Carmen Copoceanu – „Arhetipuri în redefinire”, un eveniment care va bucura publicul până în data de 18 iulie 2024.

Vernisajul va avea loc la ora 17:00. Prezintă criticul și istoricul de artă Diana Roman, care este de asemenea și curatoarea expoziției.

Carmen Copoceanu propune publicului larg o expoziție care întrupează căutări asidue în zona relației dintre artă și antropologie, cercetări care se fundamentează pe relaţia masculin-feminin, a cărei simplitate arhaică o venerează.

Pornind ideatic de la cel mai faimos cuplu al preistoriei, „Gânditorul” de la Hamangia și perechea sa „Femeie șezând”, Carmen Copoceanu își construiește demersul pe ideea universalității simbolurilor arhetipale, sugerând că anumite imagini sau teme sunt adânc înrădăcinate în psihicul uman, reprezentând experiențe, emoții și aspirații comune. Artista formulează cu eleganță ideea unității în diversitate, căci femininul şi masculinul se întâlnesc în interiorul aceluiaşi eu, aflându-se într-o continuă interacţiune dialogică, iar abordarea plastică aleasă – colajul textil, tehnici de print și vopsire a țesăturilor cu diverse materialități – se află în pură consonanță cu acest cadru ideatic.

Așadar, „Arhetipuri în redefinire” este un proiect-concept prin care artista își prezintă creația recentă ce concretizează reformulări ale moștenirilor arhaice, arhetipale ale umanității, din dorința de a contempla asupra parcursului existențialist al omului în această lume. Centrul ideatic se focalizează asupra relației dintre masculin și feminin, relație ce reprezintă pe de o parte dihotomia ontologică viaţă – moarte, iar pe de alta pe cea gnoseologică, cunoaştere -noncunoaştere.

Carmen Copoceanu este membră stagiară a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative/ Arte Textile.

A absolvit studiile de Licență la Departamentul Arte Textile- Design Textil, Facultatea de Arte Decorative din cadrul Universității Naționale de Arte, București (2016 – 2019), sub îndrumarea conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu.

Lucrarea de diplomă a fost prezentată în expoziția „LICENŢĂ ŞI ARTE TEXTILE AMBIENTALE 2019”, Palatul Parlamentului, Sala de expoziții ,,Constantin Brâncuși”.

A deschis prima expoziție personală cu titlul „Puzzle” la spațiul cultural GALLERY, în anul 2019, având-o ca organizator și curator pe conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu.

Pe parcursul anilor de studii a participat la expoziții colective, workshop-uri și seminarii organizate de profesorul coordonator de an, în colaborare cu diferite instituții de cultură sau de învățământ, după cum urmează: expoziția “New Entries”, Galeria Orizont – 2020; expoziţia “GeoArt”, Holul de Marmurӑ al Facultӑţii de Drept – 2019; expoziția de artă textilă „Ornament/Timp/Spaţiu”, spațiul cultural GALLERY, Bucureşti – 2018; expoziția “PERIPLU ANCESTRAL”, Sala de Conferințe a Muzeului ”Nicolae Minovici”, Bucureşti- 2017; expoziția “PLENITUDINE“, Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea – 2017; expoziția “Meșteșugul Boiangeriei: tradiție și modernitate” – 2017; expoziția “Salonul Naţional de Miniatură Textilă”, Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” – 2017; expoziția “PLANT ART”, STREET DELIVERY – 2017; “PERIPLU ANCESTRAL”, Centrul de Educaţie Ecologică al Grădinii Botanice ,,D. Brândză” din Bucureşti – 2017; expoziția „Plant Art 2017”, Centrul de Educaţie Ecologică al Grădinii Botanice ,,D. Brandză” Bucureşti – 2017; workshop-ul ,,Aranjamente florale”, Grădina Botanică ,,D. Brândză”, București – 2016 și 2018; workshop-ul „Ornamente de Crăciun”, Promenada Mall, București – 2018; seminar de cercetare aplicată, „Atelierul de adevăruri / Împâslirea tradițională”, Bila/ Giurgiu – 2018.