Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 18/04/2024

Scroll to top

Top

[:ro]Atelier Ioan Oratie @ Sediul Primariei Sectorului 2[:]

[:ro]Atelier Ioan Oratie @ Sediul Primariei Sectorului 2[:]
Nistor Laurențiu

[:ro]

Luni, 19 martie 2018, la ora 18 va avea loc, la sediul Primariei Sectorului 2, vernisajul expozitiei personale de grafica si pictura a artistului Ioan Oratie.
Prezentarea se intittuleaza „Atelier” si isi propune sa introduca privitorul in atmosfera de cautare si de creatie a plasticianului. „Atelier” inseamna deopotriva spatiul de lucru al pictorului din Str. Elie Radu din apropierea Primariei Municipiului Bucuresti, dar si curtea casei parintesti de la Zarnesti (jud. Brasov).
In plus, „Atelier” trimite nu doar cu gandul ci si concret, catre toate taberele de creatie la care a participat artistul si in urma carora au rezultat lucrari de grafica de sevalet, precum, acuarele si pasteluri. Unele dintre acestea au fost punctul de plecare pentru lucrari mai ample de pictura.
Altele au ramas in sine, repere dragi artistului, piese incarcate de energia locurilor si a oamelnilor pe care acesta le-a cunoscut. „Atelier” urmareste sa prezinte publicului fragmente din traseul figurativ al artistului.
Curator al expozitiei este Razvan Ionut Cirica iar criticul de arta care va prezenta expozitia este Luiza Barcan. „PEISAJE EXTERIOARE, PEISAJE INTERIOARE Prezenţă discretă ca persoană, dar viguroasă şi convingătoare ca artist, pe simezele galeriilor noastre de artă, fie în expuneri de grup, fie în personale, pictorul Ioan Oratie este creatorul unui univers vizual amprentat de o personalitate aparte.
Pentru că nu de puţine ori am pus accentul asupra responsabilităţii pe care trebuie să o conştientizeze şi să o manifeste artistul plastic contemporan, nu mă sfiesc să afirm că, din punctul meu de vedere, Ioan Oratie se numără, într-adevăr printre cei mai responsabili dintre ei (…).

Aşa l-am şi cunoscut pe Ioan Oratie, acum mai bine de un deceniu, în atelierul său, înconjurat de pânze în lucru şi de lucrări deja vernisate, înveşmântat parcă în ele ca într-o platoşă menită să-l protejeze de agresiunea lumii exterioare. Eram pe atunci în căutare de artişti mărturisitori ai lui Dumnezeu fie explicit, fie în chip subtil şi Ioan se încadra foarte bine în a doua categorie de plasticieni contemporani. Interviul pe care-l realizam atunci cu el avea să mă convingă că nu greşisem adresa. „

Luiza Barcan, critic de artă

Credit video Viorica Tomov

[:]