Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | iulie 6, 2022

Scroll to top

Top

Bara Jichița Maria

Administrator
Bara Jichiță Maria
Bara Jichița Maria
Adresa: Timișoara, România
Tel: +40256 284 716, +40744 194 017
e-mail: maria_bana2003@yahoo.com

Maria_Bana_Jichita_De_Rerum_natura_I

De_Rerum_natura_I

Prezentare Demers Artistic

„Artista abordează figurativul pentru a descoperi lumea înconjurătoare, cu aspectele sale versatile, ce îi oferă din plin o sursă inepuizabilă de inspiraţie şi de picturalitate. Privirea ei se concentrează asupra peisajului, văzut în nesfârşita lui varietate sau a unei naturi statice. Imaginile apar ca şi cum ar fi receptate printr-o fereastră – aluzie estetică renascentistă punând în lumină tabloul ca fereastră.[…]
Astfel pictura Mariei Bana dezvăluie privitorului o natură complementară în care vigoarea aproape masculină a compoziţiilor, energia cromatică şi tensiunile grafice sunt temperate de o sensibilitate feminină şi o tandreţe în faţa naturii.”
ILEANA PINTILIE – critic de artă

„Expoziţia evocă unitar o lume rezultată din transparenţă, o lume a transparenţelor vegetale şi aeriene, pe de alta, sunt promovate transparenţele suplimentare, adăugate ca un văl peste privire ca un filtru între privelişte şi ochi. In felul acesta, lumina este provocată ca o substanţă, ca fluiditate dar şi ca acţiune de cernere, de îmbogăţire a celor văzute printr-o structură diafană, îndeobşte perceptibilă în efecte discrete de natură geometrică. Suprapunerea acestui văl, perdea, de fapt, favorizează şi egalizează lumina, atenuează contururile, armonizează culorile, apropie lucrurile şi le înrudeşte la modul la care, de regulă, aceste funcţionalităţi sunt îndeplinite de dominanta cromatică. E de citit în ansamblul expoziţional o dispoziţie oarecum orientată romantic. Acest subtext al lucrărilor prezentate conduce comunicarea artistică prin mai multe orificii arhetipale: lumina, vegetalul, florile, fereastra.”
IOAN IOVAN- critic de artă, fragment din articolul apărut în
Supliment de cultură, literatură şi artă al ziarului „Renaşterea bănăţeană” nr. 4212, 2 decembrie 2003

website link: www.mariabanajichita.ro,
web: http://mariabanajichita.blogspot.ro/