Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 24/11/2024

Scroll to top

Top

Bitay Zoltan 06.12.1931 – 26.04.2021

Bitay Zoltan 06.12.1931 – 26.04.2021
Nistor Laurențiu

Cu profundă durere anunțăm trecerea la cele veșnice a „seniorului” artelor băimărene actuale, BITAY Zoltán!

Născut în anul 1931 la Cermei, în judeţul Arad, artistul BITAY Zoltán a realizat pregătirea artistică urmând la Cluj, cursurile secţiei Pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice « Ion Andreescu», pe care le-a absolvit în anul 1958, avându-i ca profesori şi mentori pe Tibor Kádár, Teodor Harşia şi Béla Nagy Abodi. Imediat după absolvire s-a stabilit la Baia Mare, unde a debutat la Expoziţia Regională din 1958 a membrilor Filialei Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România. BITAY Zoltán s-a integrat rapid în mişcarea artistică băimăreană participând cu regularitate aproape anuală, la expoziţiile oficiale, de grup şi colective organizate de filiala băimăreană a U.A.P.R.

Pe lângă pictura de şevalet, artistul s-a preocupat în egală măsură de grafica de şevalet şi grafica publicitară, de arta decorativă şi de for public, făcând astfel dovada calităţilor sale de artist complex, capabil să treacă uşor de la o tehnică la alta. Sunt notabile lucrările artistice realizate de Bitay Zoltán în tehnicile mozaicului, a vitraliului etc.

De-a lungul carierei sale artistice BITAY Zoltán a realizat numeroase expoziţii personale în ţară la: Baia Mare, Salonta, Târgu Secuiesc, Oradea şi în străinătate: Budapesta, Zebegény şi Kecskemét (Ungaria), Klagenfurt şi Unterwart (Austria). De asemenea, a participat la numeroase expoziţii colective şi de grup în ţară la: Baia Mare, Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Braşov, Constanţa, Timişoara şi în străinătate: Barcelona (Spania), Szentendre, Budapesta, Gyula, Szolnok, Kecskemét şi Bugac (Ungaria), Stockholm şi Solna (Suedia). În ultima perioadă Zoltán Bitay a participat la numeroase tabere de creaţie în Ungaria şi Serbia.

Pentru întreaga activitate artistică, în anul 2012, lui Bitay Zoltán i s-a decernat premiul şi diploma Artistul Anului, conferite de Consiliul Local Baia Mare, Primăria Municipiului Baia Mare şi Filiala Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Grafician și pictor de solidă reputație națională și internațională, BITAY Zoltán reprezintă – prin specificitățile proteicei sale creații și, deopotrivă datorită biografiei sale umane și civice – unul dintre acele remarcabile modéle de artist și de cetățean – prin intermediul cărora comunitatea artiștilor de la Baia Mare a izbutit să depășească anii critici ai crizei din vremea anilor deceniilor 1940 și 1950, și să repornească apoi procesele de dezvoltare creativă ale Centrului Artistic Baia Mare în anii deceniilor 1960 și 1970, ca urmare a recuperării propriilor tradiții interbelice ale avangardismului băimărean și, simultan, prin reconectarea la filoanele inovative internaționale reprezentate, atunci, de cercetările avangarei târzii și ale transavangardei.

În acest context, BITAY Zoltán s-a manifestat, dinamic, ca exponent reprezentativ al „reformatoarei generații 1965” – atât în planul creației originale, cât și ca prezență managerială și expozițională în viața comunității băimărene, precum și pe scenele spațiilor publice românești și internaționale. Activ la Baia Mare începând din 1958, BITAY Zoltán a fost, vreme de peste o jumătate de secol, unul dintre „pilonii referențiali” ai rezentului Centrului Artistic Baia Mare.

Ne părăsește acum, poate totuși prea grăbit, în deceniul al nouălea al unei vieți dinamice și bogate în împliniri artistice, și cu doar câteva zile înainte de a fi putul petrece împreună, bucuria celebrării jubileului «125» din existența Centrului Artistic Baia Mare. Rămâne ca atunci, în 5 mai 2021, să ni-l evocăm pe BITAY Zoltán alături de ceilalți colegi ai „generației 1964” pe care a plecat să îi reîntâlnească în pacea liniștită a istoriei veșnice (Mihai OLOS, Friedrich Walter, Ilie CĂMĂRĂȘAN, Ileana KRAJNIK BITAY, Carol KONDRAK, Valentina BOȘTINĂ, Alexandru ȘAINELIC, Traian HRIȘCĂ, Ida MAYER GRUMAZ, Mircea HRIȘCĂ, Călin POJAR…)… și, desigur, alături de toți ceilalți «artiști băimăreni» care au edificat istoria de 125 de ani ai fenomenului artistic de la Baia Mare.

Rămas bun, drag coleg, comiliton artistic și prețuit prieten !.. Rămas bun, distinse Maestre, și drum lin înspre stele !…

Condoleanțe sincere familiei îndoliate !…

Colegii din Filiala Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici din România

Text by © dr. Tiberiu ALEXA, dr. Ioan ANGEL NEGREAN, dr. Laura GHINEA