Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 22/12/2024

Scroll to top

Top

CĂLĂTOR @ București

CĂLĂTOR @ București
Nistor Laurențiu

Dan MOHANU

11 martie – 5 aprilie 2022

Galeria Romană are plăcerea de a vă invita la deschiderea expoziției ”Călător”, Dan MOHANU. Vernisajul va avea loc vineri, 11 martie 2022, ora 19:00, bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.

Dan Mohanu, pictor și restaurator de pictură murală, s-a născut pe 12 august 1949, în Tulcea.

– 1974 – Licențiat al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Doctor în Arte Vizuale.

– 1990 – 2016 – Fondator și coordonator al departamentului de Conservare-Restaurare din cadrul Universităţii Naţionale de Arte.

– 2018 – Profesor al departamentului de Conservare-Restaurare, Facultatea de Istoria și Teoria Artei.

”Îmi vine în minte, mai dureros și mai fără speranță, o lume a cărei dispariție se desăvârșește sub ochii noștri. În parcursul grăbit al câtorva decenii, lumea încă tradițională a satului, lumea care se contopea odinioară cu natura din jur, prin lemnul, lutul, piatra și varul caselor și al ctitoriilor țărănești, a fost înlocuită cu un hibrid de arhitectură orgolioasă, lipsită de proporție și ritm, etalându-și stridențele într-o risipă de materiale pe care noua piață a construcțiilor o pune la dispoziție cu generozitate. În acest timp, uitate sau abandonate, casele Domnului dispar.

Arta își recapătă așadar, pe fondul comportamentului amnezic al omului contemporan, misiunea întoarcerii la darurile și valorile esențiale, un fel de regăsire a memoriei pierdute a umanității în care  recunoaștem, după spusele părintelui Ioan Bizău, semnificația „unor imagini evanghelice atât de familiare vieții creștine, precum pâinea, vinul, apa, lumina, mielul, păstorul, muntele, aluatul, bobul de grâu, etc.”

Regăsirea armoniei divine, cuprinsă în frumusețea de o clipă a lumii, așa cum vedem în redobândirea simplității și statorniciei uneltelor pictorului din studiile grupului „Prolog”, reprezintă calea firească spre imaginea iconică. Intrat în spațiul eclezial, pictorul nu renunță la darurile sale; „roua conștiinței”, cum ar fi spus Paul Gherasim rămâne nealterată, păstrând prospețimea și vitalitatea artei autentice.” (Dan Mohanu)

În deschiderea expoziției va vorbi dl Prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu.

Expoziția este deschisă în perioada: 11 martie – 5 aprilie 2022.

Program:

Luni-vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 10:00-15:00.

Parteneri ai evenimentului : Catena pentru Artă, Evenimentul Zilei, SensoTv, TVR1, Jurnalul Bucureștiului “Le Petit Parisien”, Intell News, Modernism, Agenția pentru Carte,  Propagarta, Ultima Oră.