Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

UAP | 14/10/2024

Scroll to top

Top

Comunicări Vizuale/Communication Visuelle @ Iași

Comunicări Vizuale/Communication Visuelle @ Iași
Nistor Laurențiu

Expoziție „Comunicări Vizuale/Communication Visuelle”

26 mai – 4 iunie 2022

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă în parteneriat cu Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România filiala Iași și Institutul Francez din România la Iași au plăcerea de a vă invita la expoziția „Comunicări Vizuale/Communication Visuelle”.

Vernisaj: Vineri 13 mai 2022, ora: 18:00
Vernisajul: 26 mai 2022, ora 19.30
Prezintă: Critic de artă, Prof. univ. dr. Petru Bejan
Coordonatori proiect/ Curatorii expoziției:
Cercetător științific dr. Mirela Ștefănescu – Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă
Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași
Conf. univ. dr. Cristian Ungureanu – Prorector Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași
Proiectul expozițional „Comunicări vizuale” este finanțat de Primăria Municipiului Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, fiind înclus în Festivalul Internațional al Educației 2022. Cu acest prilej va fi publicat albumul expoziției, realizat de Bogdan Panțir.
Parteneri media: Revista Timpul și modernism.ro

Expoziția este deschisă în perioada 26 mai – 4 iunie 2022 la Institutul Francez din România la Iași

Vă așteptăm!

„Școala de Artă de la Iași mizează atât pe tradiție, cât și pe noutate sau pe experiment. Lucrările concepute în canonul clasic al frumosului se întâlnesc cu altele, concepute în sens conceptual, relațional și participativ. În acest album sunt reuniți artiști importanți din toate generațiile, acoperind un registru tematic eterogen, dar valoros din punct de vedere al reușitei artistice: Atena-Elena Simionescu, Constantin Tofan, Cristian Neagoe, Mihai Tarași, Valentin Sava, Miruna Hașegan, Florin Grigoraș , Zamfira Bîrzu, Cristian Ungureanu, Sorin Purcaru, Felix Aftene, Gabriela Benescu, Mircea Ștefănescu, Monica Pop, Adrian Stoleriu, Cornelia Brustureanu, Ana Maria Negară, Ioan Pricop, Modesta Lupașcu, Radu Carnariu, Sorin Otînjac, Andrei Alexandru Pantea, Bogdan Maximovici, Camelia Sadovei, Cătălin Soreanu, Cezarina Caloian, Elena Șoltuz, Bogdan Gavrilean, Cristina Hîrțescu, Alexandra Ghioc, Ioana Palamar, Loredana Gaspar, Mădălina Vieriu, Tiberiu Pop, Tiberiu Vlad, Adrian Crîșmaru, Bianca Boroș, Silviu Buraga, Cristina Stratulat, Ecaterina Stratul Marghidan, George Cernat, Florin Pînzariu, Raluca Loghin, Valentin Bădărău… Ei ne arată că arta este comunicare și, pe de altă parte, că și comunicarea este sau poate fi o adevărată artă.
Fiecare în felul lui și toți împreună mărturisesc în favoarea ideii că arta și comunicarea pot funcționa benefic, în interes reciproc, precum și în cel al binelui public. Pe baza acestei complicități pe termen lung, putem spera că frumusețea și dialogul pot „salva” lumea sau, cel puțin, ar putea-o face mai bună…” – Critic de artă, prof. univ. dr. Petru Bejan, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași

„Concepută în jurul celei de-a XXV-a ediție a Colocviului franco-român în științele informației și comunicării și integrată temei Comunicări vizuale, expoziția cadrelor didactice de la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, panotată la Institutul Francez din România la Iași, se înscrie în semantica dimensiunii relaționale a artelor vizuale, în spiritul unui discurs estetic construit pe algoritmul știință, creativitate, comunicare.
Puternic marcată de evenimentele realității imediate, societatea reacționează în spiritul umanității, solidatității. În aceeași paradigmă este construit discursul estetic, artiștii vizuali proiectează pe marele panou al contemporanității exprimări plastice întărite și mai mult de valorile spirituale, relaționale, educaționale și sociale.
În acest context, lucrările expuse reflectă, indeniabil, atât la nivelul expresivității formulelor estetice, pluralitatea stilurilor cât și al translatării mesajului, evoluția artelor vizuale în dimensiunea societății actuale puternic marcată de crizele provocate de pandemie și de război.
Mulțumim partenerilor media și Primăriei Municipiului Iași pentru finanțarea și încluderea proiectului artistic Comunicări vizuale în Festivalul Internațional al Educației 2022, un concept ce promovează educația și valorile culurale românești”. – Cercetător științific dr. Mirela Ștefănescu – Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

„Proiectul expozițional Communication visuelle, la organizarea și desfășurarea căruia Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” are onoarea de a fi partener instituțional alături de universități din Franța și din România, este proiectat pe simezele Institutului Francez din Iași, pentru a ne reaminti marile pagini de istorică prietenie pe care le-am scris împreună. Ansamblul expozițional reunește inedite perspective asupra Realității, care sunt simultan și autoportrete ale unora dintre cei mai reprezentativi artiști ieșeni ai anului de grație 2022. Construit pe substanța interogațiilor ce apar la granița dintre diferitele medii tradiționale și moderne ale artelor vizuale, proiectul ne propune un traseu conceptual dens și rafinat, marcat de conotațiile social-politice ale crizei multiple pe care umanitatea o străbate, dar și metafizice pure. Artele, prin natura lor, identifică teritoriile armonice ale conștiinței universale, în care contradictoriul dispare, întărindu-ne speranța și convingerea că puterea comunicării și a dialogului naște întotdeauna Frumusețea, cea care ne va salva, înăuntru și dincolo de timp. Pentru că, în străfundurile ființelor noastre, ne interesează nu doar Eternitatea, ci Infinitatea.” – Conf. univ.dr. Cristian Ungureanu, Prorector – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.